Say cheese!

Tips till alla som älskar ost

Lär dig tricket som gör dig till en mästare på ostsås - att drissla över nachos eller använda till trösterika amerikanska klassikern mac'n'cheese. Och få tips på annat läckert lagat av och med ost. Vi säger bara - cheesus, vad gott!
Tips: alla våra ostiga ostrecept!

5 tips för alla som älskar ost

Här kommer tipsen du aldrig mer kommer vilja vara utan. 

  1. 1. Bästa ostsåsen

    1. Bästa ostsåsen

    Vill du ha en perfekt slät ostsås med den rätta trådigheten är det här knepet något för dig. Buffélabbet har nämligen tagit fram ett recept på en perfekt slät glansig ostsås som smälter perfekt över nachos, och som passar till fondue. Hemligheten för att lyckas stavas citronsyra och bikarbonat, helt enkelt ett eget emulgeringsmedel som får proteinerna och fetterna i osten att bli kompisar och hålla ihop. För när ost hettas upp vill dess proteiner och fetter gärna separera från varandra, vilket gör att den smälta osten blir grynig, klumpig och flottig.

  2. 2. Ost med chokladsmak?

    2. Ost med chokladsmak?

    Överraska med ett annorlunda chokladbräck. Ost och choklad tillsammans med crunchiga mandlar och syrliga bär som gojibär och tranbär blir en garanterad hit. Välj gärna en långlagrad hårdost.

  3. 3. Ostigt fredagsmys

    3. Ostigt fredagsmys

    Maxa en bricka med lite av varje efter egen smak, till exempel: chark (serranoskinka, lomo och salami), ost (Folke, mellanlagrad präst, långlagrad herrgård och en snäll svecia), frukt och bär (blåbär, päron, physalis, björnbär, sharon, fikon, granatäpple och passionsfrukt), dessutom kapris, torkade dadlar och saltade nötter samt några goda bröd! På brickan här har vi även en lättlagad marmelad med hallon och lakrits.

  4. 4. Mac'n'greve

    4. Mac'n'greve

    Ge din mac'n'cheese lite grön touch. Och sätt gärna smak med grevé. Det går bra med en mager sådan, men välj gärna en lagrad med lite extra smak. Den som gillar extra trådig konsistens kan tillsätta lite riven mozzarella. Genom att använda citronsyra och bikarbonat får du en sås som inte spricker (se tips under bästa ostsåsen).

  5. 5. Gör egen hamburgerost

    5. Gör egen hamburgerost

    Smaksatt ost! Får du ostsås över så passa på att smaksätta med örtkryddor, chili eller någon smak som överraskar. Häll såsen i en liten form och låt osten stelna i kylen. Vicka och skär i tjocka skivor. Blir perfekt att smälta över hamburgaren.

5 spännande recept med ost

Och vad vore väl tips utan recetp? Vi har plockat fram några favoritrecept med ost där den används på lite annorluda vis.

  1. Chili cheese krustader

    1. Chili cheese krustader

    Betyg 4.6 av 5.
    39 personer har röstat
    Receptet har 13 kommentarer.

    Chili cheese krustader är små ostiga och mumsiga munsbitar! Fyll färdiga krustader med en het oströra av färskost, riven cheddar och finhackad jalapeño, baka i ugnen tills osten smält och krustaderna fått fin färg, servera och njut!

    Chili cheese krustader
  2. Grilled cheese med äpple

    2. Grilled cheese med äpple

    Betyg 3.3 av 5.
    8 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer.

    Vem kan motstå en grilled cheese? Här har vi även adderat ett syrligt äpple och stekt lök i den grillade mackan med ljuvlig smält ost.

    Grilled cheese med äpple
  3. Bakad ost med cruditésallad

    3. Bakad ost med cruditésallad

    Betyg 5 av 5.
    3 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer.

    Crudité är franska och betyder råa, krispiga grönsaker. I detta recept består cruditésalladen av päron, fänkål och selleri som blandas med en syrlig vinägrett och serveras som tillbehör till krämig, brieost i ugn.

    Bakad ost med cruditésallad
  4. Guacamole med ost

    4. Guacamole med ost

    Betyg 4 av 5.
    6 personer har röstat
    Receptet har 1 kommentarer.

    Är du också galen i guacamole? Här har vi smaksatt den älskade avokadoröran, som är ett måste till tacosen, med riven ost! Osten adderar en mild smak och extra krämighet till guacamolen som också smaksätts med chili, lime, koriander och vitlök.

    Guacamole med ost
  5. Inbakade köttbullar med ost

    5. Inbakade köttbullar med ost

    Betyg 4 av 5.
    4 personer har röstat
    Receptet har 2 kommentarer.

    Inbakade köttbullar i en krans imponerar lätt på dina gäster, kanske allra mest yngre gäster. Göm en köttbulle och lite ost i varje smördegspaket. Tillaga i ugnen och under tiden gör du en god dipp som de inbakade köttbullarna dippas i vid servering.

    Inbakade köttbullar med ost
Ostfakta

4 fakta om ost!

  1. Ta fram osten i god tid, gärna 1–2 timmar, för att smakerna ska komma fram på bästa sätt.
  2. Mager ost fungerar ibland bättre än fet ost i matlagning. Krämighet får man ändå så att det räcker. Och så slipper man fettet som flyter upp.
  3. Grynpipiga ostar har vanligen bäst smältegenskaper, rundpipiga är bra om man vill ha lite segare konsistens.
  4. Filén är godast! I mitten av de stora osthjulen sker mognaden långsammast. Där kan den tillsatta mjölksyrakulturen jobba bra och skapa mycket enzymer – som bryter ner fett och proteiner till goda smakämnen. Bästa "filén".  

Artiklar (1545)

Fake it til you make it!

Så gör du falsk burrata

Om du inte har lust att köpa burrata kan du göra egen med hjälp av mozzarella och grädde. 

Allt du vill veta om halloumi

Myter om halloumi

Vi slår nämligen direkt hål på myten om att halloumi bara ska grillas.

Goda tips!

Nyfiken på kefir?

Kefir är så mycket mer än frukost tillsammans med müsli och bär. Se våra användbara tips!

Guide!

Guide till färskost

Men vad skiljer olika sorter av färskost åt och vad kan färskostarna användas till? Vi guidar dig!

Bakad brie

Vi visar steg för steg hur du gör bakad brie.

Svenskt

Norrländsk grillost - svensk halloumi

Har du sett den svenska grillosten i hyllorna när du är och handlar? Då kanske du har undrat varför vi skapade en ost som smakar och ser ut nästan precis som den cypriotiska halloumin? Här får du svaret på hur den svenska grillosten kom till.

Gott med ost!

Goda recept med grillost

Vad är det som gnisslar, är ostigt och som passar perfekt på grillen? Grillost såklart. Här tipsar vi om oförskämt goda recept med grillost.