Välj rätt bakform till kakan

Olika bakformar passar till olika bakverk. En kaka ska helst inte bara ska vara god - den ska vara snygg att se på också. Kladdkakan trivs bäst i springform och en snygg form kan göra den enklaste sockerkaka till ett smycke att ställa på fika bordet.
Tips: alla våra recept till dig som vill baka!

Olika bakformar

  • Springform

    Springform

    Springformen har löstagbara kanter och därför perfekt när du bakar tårtbottnar, mjuka kakor, kladdkaka och gör parfaiter. Om du använder en springform till frysta desserter är ett tips att klä formen med plastfolie invändig – så fastnar inte innehållet. Springformar finns i olika storlekar, höjder och former – du har väl inte missat den fina hjärtformade varianten?

  • Sockerkaksform

    Sockerkaksform

    En sockerkaka eller kardemummakaka är enkel att göra, men väldigt god. Och det finns massa olika varianter av sockerkaksformen – rosor, veckade, tvistade. Formen ger en snygg kaka så är det enkelt att imponera. Och du behöver inte dekoreras så mycket, kakan är vacker ändå.

  • Långform

    Långform

    Långformen är självklar när du bakar bröd och funkar också bra till mjuka kakor som sockerkaka och pepparkaka. Eller varför inte baka klassikern radio-kaka där du varvar kex och chokladsmet? Långformen är utmärkt även till annan matlagning som patéer och mousser.

  • Pajform

    Pajform

    Paj är enkelt och gott, passar både till vardags och till fest och går att variera i det oändliga. Gör en mustig matpaj eller en fräsch fruktpaj till efterrätt. Pajformer finns i olika material, glas, aluminium och keramik och är ofta så snygga att det är bara att ställa fram på bordet och servera. Vissa tycker till och med att pajformen kan funka som inredningsdetalj i köket.

  • Muffinsform

    Muffinsform

    Muffins eller cupcakes är en trend som håller i sig. Men en bra muffinsform får du dem så där höga och snygga. Använd formen som den är eller lägg i fina pappersformar. Och formen är bra till mycket annat – funkar bra som småskålar till tacofesten eller häng upp två stycken, lägg en liten present i varje hål, tejpa för julpapper och vips har du en adventskalender.

Recept till baket

  1. Kärleksmumskladdkaka

    1. Kärleksmumskladdkaka

    Betyg 4.4 av 5.
    31 personer har röstat
    Receptet har 4 kommentarer.

    Kladdkaka toppad med kärleksmumsglasyr det kan inte bli godare. Kärleksmumskladdkakan får härlig chokladsmak och precis lagom mjuk och kletig, i mitten, samt en härligt tjock choklad- och kaffeglasyr ovanpå. Avsluta med riven kokos.

    Kärleksmumskladdkaka
  2. Banankaka med limeglasyr

    2. Banankaka med limeglasyr

    Betyg 4.6 av 5.
    44 personer har röstat
    Receptet har 10 kommentarer.

    Bananbröd, banana bread eller banankaka. Kärt barn har många namn. En himmelskt god hembakad kaka med banan som dessutom är helt vegansk, med ett härligt lager av limeglasyr som pricken över i. En lite lyxigare och lite godare fika helt enkelt.

    Banankaka med limeglasyr
  3. Äppelmuffins

    3. Äppelmuffins

    Betyg 4.2 av 5.
    160 personer har röstat
    Receptet har 30 kommentarer.

    Ljuvliga äppelmuffins som du vill baka om och om igen. Kom ihåg att vända äppelklyftorna i socker och kanel innan de sticks ner i muffinsarna, då blir de som allra godast.

    Äppelmuffins
  4. Saftig sockerkaka

    4. Saftig sockerkaka

    Betyg 4.3 av 5.
    2665 personer har röstat
    Receptet har 208 kommentarer.

    Med detta recept får du en grundsmet för sockerkaka som du enkelt kan ge olika form och smak genom att tillsätta till exempel lite kardemumma, citrusskal eller kanske malen ingefära. Triss i sockerkaka är perfekt att servera till kaffet på altanen!

    Saftig sockerkaka
  5. Grovt rågbröd

    5. Grovt rågbröd

    Betyg 4.4 av 5.
    145 personer har röstat
    Receptet har 36 kommentarer.

    Baka ett enkelt rågbröd till frukosten eller fikat! Här är ett recept på grovt rågbröd i form gjort på vetemjöl, grovt rågmjöl, sirap och filmjölk. Servera brödet, gärna nygräddat, tillsammans med dina favoritpålägg.

    Grovt rågbröd

Artiklar (1565)

20 annorlunda varianter

Olika kladdkakor

Vad sägs om kladdkaka som inte bara smakar choklad? Här har vi 19 olika varianter!

Enkelt!

Julbak i långpanna

Gör det enkelt för dig själv i jul - baka i långpanna! Du slipper krångla med småformar och kan baka mycket julgott på en gång - kanske till en julmarknad, julfest eller luciafirande? Eller så behåller du det för dig själv, lägger in det i frysen och tar fram när sötsuget knackar på!

Det våras för rabarber!

Det våras för rabarber

Låt dig inspireras av våra sötsyrliga favoritrecept med rabarber som huvudingrediens.

Kunskap!

Kladdkakans historia

Hur kom denna underbart kladdiga kaka till? Och bästa tipsen för att lyckas!

Julproffs!

Vika lussekatter

Vår älskade saffransbulle går att variera i det oändliga. Här visar vi hur du snurrar och viker några av de mest klassiska formerna som lussekatt, julgalt och julbock . Låt mjöldammet yra!