Välkommen vardag!

Goda potatisrecept till vardags

Vardagen med potatisrecept kan varieras i all oändlighet. Här har vi samlat goda potatisrecept som vi aldrig tröttnar på. Potatis hela veckan? Ja tack!
Tips! Här hittar du alla våra recept med potatis.

Populära potatisrecept

Här finns väl valda favoriter av potatisrecept som funkar hela veckan. Allt från potatispaj till potatis- och purjolökssoppa!

  1. Citronpotatis

    1. Citronpotatis

    Betyg 4.4 av 5.35 personer har röstat
    Receptet har 7 kommentarer

    Gör inte bara potatis i ugn utan gör potatis i ugn med citron. Citronpotatisen smakar fantastiskt och blir garanterat din nya potatisfavorit. Låt citronpotatisen tillagas i ugnen tillsammans med citronsaft, olivolja, buljong samt oregano. Toppa med citronzest och persilja vid serveringen. Smaklig potatis!

    Citronpotatis
  2. Råstekt potatis

    2. Råstekt potatis

    Betyg 4.9 av 5.26 personer har röstat
    Receptet har 5 kommentarer

    Få saker är så gott som råstekt potatis. Passar att servera till mycket och känns ofta lite festligt också. En av hemligheterna med riktigt lyckad råstekt potatis är att skiva den tunt och att steka potatisskivorna i både olja och smör.

    Råstekt potatis
  3. Raggmunk med fläsk

    3. Raggmunk med fläsk

    Betyg 4.3 av 5.690 personer har röstat
    Receptet har 103 kommentarer

    Kvällens middag är en underbart god husmansrätt där smaker och texturer möts. Raggmunkarna steks tills de är gyllenbruna och lagom krispiga och serveras med knaperstekt fläsk och sötsyrlig lingonsylt som lyfter rätten ytterligare. Smaklig måltid!

    Raggmunk med fläsk
  4. Potatisfritters

    4. Potatisfritters

    Betyg 4.2 av 5.13 personer har röstat
    Receptet har 5 kommentarer
    Receptet är ett klimartsmart val.

    Fritters är det svengelska namnet på frasigt stekta plättar eller små biffar. Dessa potatisfritters är ett hett tips om du råkar ha några kokta potatisar liggandes i kylen. Riv potatisen, blanda med ägg, ost, purjolök och persilja. Stek gyllene – klart!

    Potatisfritters
  5. Potatismos (grundrecept)

    5. Potatismos (grundrecept)

    Betyg 4.2 av 5.303 personer har röstat
    Receptet har 32 kommentarer

    Ett klassiskt potatismos som kan användas som tillbehör till det mesta i matväg. Det är älskat av både stora och små. Pressa mjölig potatis och blanda sedan med varm mjölk och smör och krydda efter smak. Mos är lika uppskattat på grillmiddagen med familjen som vackert spritsad på den lite finare middagsbjudningen.

    Potatismos (grundrecept)
  6. Krispig potatis

    6. Krispig potatis

    Betyg 3.7 av 5.3 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer

    Knepet för den perfekta krispiga potatisen - koka den med bikarbonat! Blanda den med olja smaksatt med vitlök och rosmarin innan du rostar den i ugnen och slutligen toppar med persilja, citron och parmesan. Krispigare än krispigast!

    Krispig potatis
  7. Krispig klyftpotatis i ugn

    7. Krispig klyftpotatis i ugn

    Betyg 4.5 av 5.148 personer har röstat
    Receptet har 12 kommentarer

    Detta recept på hemmagjord klyftpotatis i ugn är en enkel räddare i nöden. Perfekt som tillbehör till det mesta, vare sig det är kött, fisk eller vegetariskt. Med skalet kvar får den ugnsbakade potatisen extra krisp!

    Krispig klyftpotatis i ugn
  8. Krispiga smashed potatoes

    8. Krispiga smashed potatoes

    Betyg 4.5 av 5.110 personer har röstat
    Receptet har 15 kommentarer
    Receptet är ett klimartsmart val.

    Smashed potatoes, alltså smashad potatis, är en perfekt rätt att laga när man är lite stressad. Inte för att det går fort, utan för att man får använda knytnävarna! De kokta potatisarna ska helt enkelt få sig en omgång innan de åker in i ugnen. Men glöm inte att krydda de smashade godingarna med ett hemmagjort örtsmör först.

    Krispiga smashed potatoes
  9. Grekisk potatis- och vitlöksröra

    9. Grekisk potatis- och vitlöksröra

    Betyg 5 av 5.2 personer har röstat
    Receptet har 1 kommentarer

    Grekisk vitlöksröra med bas av potatis som får smaklökarna att bara ropa efter mera. Skordalia är en härlig röra av potatis med mycket vitlök som passar perfekt till grillat bröd eller grillade grönsaker.

    Grekisk potatis- och vitlöksröra
  10. Hash browns

    10. Hash browns

    Betyg 3.9 av 5.18 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer

    Snabblagade hash browns som görs av riven potatis och kryddas endast med salt och peppar. En enklare variant av rårakor som ofta äts till frukost i USA. Kom ihåg att krama ur vätskan ur potatisen ordentligt så blir dina hash browns riktigt krispiga.

    Hash browns
  11. Rösti

    11. Rösti

    Betyg 3.7 av 5.19 personer har röstat
    Receptet har 8 kommentarer

    Rösti som görs på kokta potatisar går enkelt och snabbt att steka och den blir precis perfekt mjuk och krämig. Använd gärna tipset med grytlocket när du ska vända din rösti så blir det betydligt enklare.

    Rösti
  12. Fransk potatissallad

    12. Fransk potatissallad

    Betyg 4.5 av 5.598 personer har röstat
    Receptet har 117 kommentarer

    Denna fantastiskt goda, franska potatissallad passar utmärkt med det mesta. Sin karaktäristiska, mumsiga smak får potatissalladen när den blandas ihop med den lena senaps- och vinägersåsen. Strö över lite kapris och servera ihop med mört kött.

    Fransk potatissallad
  13. Potatisbullar

    13. Potatisbullar

    Betyg 4.2 av 5.80 personer har röstat
    Receptet har 17 kommentarer

    Frasiga och goda potatisbullar som helst görs av mjölig potatis för bästa resultat. Använd potatispressen och pressa potatisen innan den blandas med mjöl och ägg. Stek potatisbullarna i smör i stekpannan och servera med rårörda lingon eller lingonsylt.

    Potatisbullar
  14. Krämig potatis- och purjolökssoppa

    14. Krämig potatis- och purjolökssoppa

    Betyg 4.4 av 5.1918 personer har röstat
    Receptet har 246 kommentarer
    Receptet är ett klimartsmart val.

    Vad sägs som en värmande och krämig soppa till middag? Krämig potatis- och purjolökssoppa är en riktig höjdarsoppa. Smaksätt gärna soppan med stekt bacon och persilja och servera gärna med bröd.

    Krämig potatis- och purjolökssoppa
  15. Potatis- och purjolökspaj

    15. Potatis- och purjolökspaj

    Betyg 4 av 5.28 personer har röstat
    Receptet har 14 kommentarer

    En riktigt mättande och god paj med potatis, purjolök och smakrik äggstanning med lagrad ost. Extra bra blir purjolökspajen om den får vila en liten stund innan du hugger in på den.

    Potatis- och purjolökspaj
  16. Dillstuvad potatis

    16. Dillstuvad potatis

    Betyg 4.6 av 5.39 personer har röstat
    Receptet har 6 kommentarer

    Klassisk och krämig dillstuvad potatis är god till så många rätter, men kanske ändå främst till rimmad, gravad eller rökt fisk. Dillstuvad potatis med både mjölk och lite vispgrädde i ger dig både potatis och sås på samma gång. Tillsätt dillen precis före servering för bästa smak.

    Dillstuvad potatis
  17. Bramborák – Tjeckisk raggmunk

    17. Bramborák – Tjeckisk raggmunk

    Betyg 4.9 av 5.7 personer har röstat
    Receptet har 4 kommentarer

    Den smakrika tjeckiska rätten Bramborák är en variant på raggmunk som kännetecknas av att den kryddas rikligt med mejram och vitlök. Servera gärna med gräddfil eller crème fraiche och toppa med persilja.

    Bramborák – Tjeckisk raggmunk
Potatisperfektion

Så förvarar du potatisen

Potatisen mår bäst om den får vila mörkt och svalt. 5-8 plusgrader är en bra temperatur. Ligger den för varmt bildar den gärna groddar och skrumpnar, och om den förvaras kallt, under 3 plusgrader, förvandlas stärkelsen till socker som ger potatisen sötaktig smak och vattnig konsistens.

Perfekt kokt potatis – varje gång

Sätt på vattnet redan när du börjar skala potatisen. Ju längre tid i varmt vatten, desto mer urlakas potatisen på sitt näringsvärde. Ytterligare en anledning är att man snabbt vill ta potatisen förbi 60°C-stecket.  Då tar den åt sig vätska och stärkelsekornen sväller. Stannar man länge vid den temperaturen kan potatisen bli seg, blött och vattnig. Vid kokning vill man att stärkelsekornen ska svälla men inte sprängas sönder, då läcker den klistriga stärkelsen ut och det blir ett segt mos. Det är inte för inte man kan göra tapetklister av potatismjöl…När du har kokat färdigt potatisen så låt den ånga av. Sätter du på locket när du hällt av vattnet går temperaturen upp igen.

Fördelar med att inte skala

Skalet skyddar även oss

Det är i skalet som många av nyttigheterna sitter i frukter, grönsaker och andra växter. Där skyddar de mot attacker från omvärlden, som till exempel solljus och angrepp från bakterier och insekter. En viktig sak som skiljer oss människor från äpplen är att vi kan gå iväg från det starka solljuset och sätta oss i skuggan, men äpplena sitter fast på sin gren och är i stället beroende av de skyddande ämnena, eller antioxidanterna, som finns i skalet. Många av antioxidanterna kan man se, till exempel den röda färgen i äppelskalet och blåbärens och plommonens blåa nyanser. Ett äpple som har ett soligt läge är rödare; solljuset gör att äpplet bildar mer färg som det sedan får skydd av. Många av de här ämnena funkar även på oss; i våra kroppar kan de oskadliggöra ämnen som kallas för fria radikaler och som ökar risken att få till exempel diabetes och sjukdomar i hjärtat och blodkärlen. 

Men riskerna med skal då?

När vi äter färgrika frukter, bär, grönsaker och rotfrukter får vi mer skyddande ämnen; och ännu mer om vi behåller skalet på, där det går. Men det kan också finnas rester av bekämpningsmedel i skalet, och det är inte lika åtråvärt. Anneli Widenfalk, toxikolog och riskvärderare på Livsmedelsverket, kommer dock med lugnande besked. – De gränsvärden som finns för växtskyddsmedel, det vill säga den maximala mängd som är tillåten i ett livsmedel, baseras på att man ska kunna äta hela frukten, grönsaken eller rotfrukten med skal. Dessutom utan sköljning utan att det innebär någon risk för hälsan på kort eller lång sikt. 

Välj helst ekologiskt odlat

Störst andel bekämpningsmedel finns i frukter som man traditionellt äter utan skal, som banan, citrusfrukter och melon. Vill man äta deras skal bör man välja ekologiskt odlat. Tre fjärdedelar av svenskodlade grönsaker brukar vara fria från mätbara halter av bekämpningsmedel, berättar Anneli Widenfalk. Men hon tycker ändå att det är bra att skölja frukt och grönsaker, speciellt bladgrönsaker, för att få bort eventuella bakterier. I dag finns det både potatis och rotfrukter som är sköljda i rent vatten innan de förpackas, och de kan användas direkt. 

Må bra med fem varje dag

Det finns många undersökningar som visar att man mår bra av att äta mer frukt, grönsaker och rotfrukter. Därför är det ett av de viktigaste kostråden, inte bara i Sverige utan i hela världen. Frukt och grönt kan till exempel skydda mot olika typer av cancer, högt blodtryck och diabetes. Forskarna tror att skyddet framför allt kommer från fibrer, vitamin C och antioxidanter. Det är sådant som det finns extra gott om i skalet, så låt det sitta kvar. En bra tumregel är att äta fem portioner frukt och grönt om dagen. Tänk två frukter och tre nävar grönsaker, eller tvärtom.

  • Vi firar potatisen!

    Vi firar potatisen!

    Den 26 oktober firar vi denna älskade knöl! Här hittar du recept, inspiration och fakta om du vill haka på i firandet.

Artiklar Visar 1619 stycken

Matiga mackor

Goda mackor till middag? Vi serverar mackor med allt från kryddiga köttbullar till kalvstek

Snabba middagar

Saknar du matinspiration och tid? Vi har samlat enkla recept på goda middagar i vardagen.