Hållbarhet

Halverat matsvinn till 2025

Livsmedel står för nästan en fjärdedel av människans klimatpåverkan och ungefär var fjärde matkasse slängs istället för att konsumeras. Det vill vi ändra på!

Frukt, kött och andra råvaror på ett bord

Hela en tredjedel av hushållets klimatpåverkan kommer från maten och ca 8–10 procent av världens klimatgasutsläpp kommer från livsmedel som aldrig äts upp. Det vill vi vara med och ändra på!


ICAs mål är att halvera matsvinnet i butik och i lagerverksamhet till 2025 och vi har en rad initiativ och samarbeten för att minska svinnet. Vi vill även hjälpa och inspirera våra kunder att själva minska sitt matsvinn i vardagen.

 
Bra planering samt ett strukturerat, proaktivt och förebyggande arbete genom prognoser, inköp och uppföljning är allra viktigast för att matsvinn överhuvudtaget inte ska uppstå i vår verksamhet. Det är också viktigt att vi arbetar med innovativa digitala verktyg och analyser för att identifiera och hantera varor som riskerar att bli svinn. När vi ser att det uppstår risk för matsvinn behövs bra rutiner för att ta hand om maten på bästa sätt. ICA-butikerna jobbar bland annat med prissänkta varor med kort datum, förädling/tillagning av produkter för råvaror som riskerar bli svinn samt samarbeten med välgörenhetsorganisationer. Vi har också samarbete med leverantörer och andra aktörer. Till exempel köper vi in ägg med skönhetsfel från Gotlandsägg som vi använder till ICAs pannkakor.  

Eftersom matsvinn uppstår i alla led i livsmedelskedjan behöver vi jobba tillsammans med andra för att ta fram lösningar. ICA är därför med i Samarbete för minskat matsvinn, ofta kallat SAMS, där hela livsmedelskedjan är representerad.

Exempel på initiativ för minskat matsvinn:

  • Varor med kort bäst-före-datum säljs till reducerat pris i butiker eller via apparna Karma och Too Good To Go. 
  • ICA centralt och många butiker skänker fullt tjänlig mat som ändå inte går att sälja till välgörenhetsorganisationer, bland annat via Frälsningsarmén, Stadsmissionen och Food2change. Vi samarbetar också med Matmissionen - Stadsmissionens koncept för sociala matbutiker. I de butikerna säljs mat, som annars hade riskerat bli matsvinn, till kraftigt reducerade priser från bland andra ICAs lager och e-handelslager. 
  • Kommunikation och inspiration till kunder om planering, förvaring, matens hållbarhet och minskat matsvinn på ica.se/matsvinn.
  • Förpackningsutveckling, tex skinpack som används på stora delar av ICAs köttsortiment som ger längre hållbarhetstid och därmed minskat svinn. 
  • Moderna lösningar för ökad hållbarhet, bland annat har ICA med hjälp av en ny teknik, en modifierad atmosfär och en särskild kombination av kväve och syre, lyckats fördubbla hållbarheten på ICAs färdiga mackor. 

Bäst-före-datum och sista förbrukningsdag

Bäst-före-datum är en rekommendation, men det går ofta att äta ett livsmedel flera dagar till om det har förvarats rätt och i obruten förpackning. Titta, lukta och smaka för att avgöra om maten går att äta.

Sista förbrukningsdag gäller för känsliga livsmedel som kan innebära en hälsorisk att äta efter ett visst datum – exempelvis köttfärs, färsk fisk och rå kyckling. Dessa produkter ska inte konsumeras efter sista förbrukningsdag. 

Här kan du läsa mer om bäst-före-datum och sista förbrukningsdag.

 

Vanliga frågor och svar om matsvinn