Fössta tossdan i mass
Vi berättar om den småländska nationaldagen och firar med marsipantårta av alla dess slag!
Tänkte du baka något gott men inser att du har slut på smör? Inga problem! Vi tipsar om bakverken du kan baka utan smör och vad du kan byta ut smöret i dina favoritrecept mot.
Självklart kan du baka kakor utan smör! Här tipsar vi om 12 recept på kakor som inte innehåller ett spår av smör.
Säg att du vill baka med osaltat smör men du har bara saltat - det spelar ingen roll! I bakning hemma kan du använda saltat eller osaltat smör. Mängden salt är så liten att det har ingen påverkan på smak eller konsistens. Det är mer avgörande när man bakar på ett kondis/bageri där mängderna är mycket större och saltet kan ha påverkan på både smak och konsistens på slutresultatet.
I de flesta fall (bullar, småkakor, pajer) går det bra att byta ut smör mot mjölkproteinfritt matfett eller olika matfettsblandingar (tex bregott). Tänk bara på att om du bakar småkakor att de kan flyta ut lite mer ju mindre smör och mer olja det är i matfettsbladningen. Bullar kan man även baka med en neutral, smaklös matolja. Ju ljusare olja desta mer neutral i smaken.
Laktosfritt smör och margarin går inte att bryna. För småkakor och pajer behöver du tillsätta matfett som stelnar, det går inte att baka på olja. Trist men så är det tyvärr.
En saftig mjuk kaka med havredryck och olja i stället för mejeriprodukter. Det behövs heller inga ägg – kakan blir luftig och fin ändå. Helt enkelt en vegansk päronkaka som inte kommer att göra någon besviken! Variera fyllningen efter smak och säsong.
Morotskakan är en riktig kakklassiker och given favorit till eftermiddagskaffet. En vällagad morotskaka med en perfekt glasyr av färskost, smör, florsocker och citronjuice bakar du faktiskt själv hur enkelt som helst!
Rulltårta till kaffet är en klassiker. Ingredienserna som behövs finns ofta hemma, den är enkel att baka och går att smaksätta med det mesta. Sylt som fyllning är vanligast, men lemon curd är också en god kakfyllning.
En efterrättspizza som får det att vattnas i munnen. Med färdig pizzadeg går chokladpizzan supersnabbt att baka! Bara att toppa med färskost, riven vit choklad och hallon, och skjutsa in i ugnen. Toppa med pistagenötter och mynta vid servering, och glöm inte att ringla över honung!
Päronflarn är en ljuvlig och enkel dessert på smördeg och päron smaksatt med mandelmassa, kardemumma och citron. Denna efterrätt är lätt att göra utan gluten genom att välja en glutenfri smördeg. Servera det nygräddade flarnet med lättvispad grädde eller glass och njut!
Pavlova är en luftig dessert som passar perfekt till fest. Den här somriga pavlovan med rosenvatten har en underbar topping med färska jordgubbar och jordgubbssås.
Baka en syrlig vegansk cheesecake med smak av mojito! Denna helt otroliga frysta cheesecake är smaksatt med lime och mynta och för tankarna till sommaren. Toppas med passionsfrukt vid servering.
Baka en saftig rödbetskaka till fikat! Kakan görs med rivna rödbetor i smeten. På toppen av den mjuka rödbetskakan breds en magisk färskostfrosting med citron som också får smak och vacker färg av rödbetsjuice.
Har du testat att baka med grönsaker? Denna morots- och zucchinikaka blir snabbt en ny favorit på fikabordet, smaksatt med lime och kanel och toppad med en ljuvlig kräm gjord på lime, färskost och florsocker.
Receptet på en magiskt god vegansk efterrätt? Frozen cheesecake med choklad i miniformat, där botten görs på mandlar, kokos, dadlar och kakao med en fyllning av cashewnötter mixade med bland annat kokosmjölk, kakao och sirap.
Denna frozen cheesecake är en variant på en no bake cheesecake med blåbär på en nötbotten som skärs i rutor, bars eller bites vid servering. Vegansk, raw och oemotståndligt god som lite nyttigare fika eller dessert!
Sugen på ett nyttigare bananbröd till fikat? Gör en saftig, glutenfri banankaka med choklad och bananer som enda sötning. Perfekt när du har mogna bananer över!
Vi berättar om den småländska nationaldagen och firar med marsipantårta av alla dess slag!
Bakpulvret är slut och där står du och vevar febrilt med vispen i en smet som skulle ha blivit en perfekt liten kaka till trefikat. Du kan andas ut för här kommer tips på alternativ till bakpulver.
Svensk fika är lika uppskattat hos boende i Sverige som hos besökande turister.
Vad är en perfekt bulle och hur lyckas du med den? Vi har svaret!
Här hittar du tips på hur du lyckas med bullbaket och ett gäng goda fyllningar till bullarna.
Sugen på kladdkaka men ingen kakao hemma? Här kommer tips på vad du kan använda istället.
Från baguette till brioche! Är du redo för nästa brödutmaning? Den passionerade bagaren Sébastien Boudet lär dig allt du behöver veta när du ska baka bröd och delar med sig av sina bästa recept på franskt bröd.
Den svenska fikatraditionen sträcker sig flera hundra år bak i tiden.
Varför firar vi alla hjärtans? Och vad ska man bjuda på egentligen?