Duka för fler
Här får du tips och recept för att dryga ut middagen om du får besök vid middagsbordet.
Åsikterna kanske glider isär när det kommer till hur man ska äta sushi på rätt sätt. Men här berättar vi hur du äter sushi som en riktig sensei.
Tips! Här hittar du alla recept med sushi.
Om du ska göra det enligt konstens alla sushiregler så ska du hälla soja över fisken.
Känner du ändå att sushin behöver sin soja så se till att du doppar fisken, inte riset. Och använd inte för mycket soja för då förstör du fisksmaken.
Wasabi är helt okej att använda men lägg den för allt du är värd inte i sojan, utan smeta på en liten klick direkt på fisken.
Om du äter på en sushirestaurang ska du inte rulla pinnarna mot varandra, då kan sushikocken tolka det som att du tycker att pinnarna är av dålig kvalitet.
Tips! Se vårt recept på sill-sushi - sushi med svenska smaker.
När du äter en ostbricka börjar man med de mindre smakrika ostarna först för att sedan avsluta med de kraftigare smakerna. Precis samma gäller när du äter sushi. Börja med de lätta vita fiskarna först och gå sedan vidare till de mer smakrika varianterna.
Om det är vanlig nigiri och inte sashimi är det helt okej att äta den med händerna.
Flörta japanskt i påsk! Bjud kallrökt lax med klassiska sushismaker. Rostade sesamfrön, inlagd ingefära och stingig wasabi blandat med förmildrande crème fraiche. Gravad lax går också bra.
Sushistrutar är en snygg och rolig variant på klassisk sushi som håller gästerna aktiva vid middagsbordet! Lägg ris, lax, avokado, gurka, ingefära och wasabi på fat och i skålar. Häll soja i småskålar och låt gästerna själva göra sushistrutarna.
Nigiri-sushi är det japanska namnet på den sushi där förslagsvis rå fisk eller räkor läggs på ovala kuddar av sushiris. Gör en sats av sushiris och lägg på ditt favoritpålägg. Sushin ska serveras kall gärna tillsammans med soja, wasabi och ingefära.
Sushi förknippas ofta med rå fisk men du kan även ha skaldjur, grönsaker eller kött i. Risvinägerblandning (sushi-su) används för att smaksätta riset till sushi. I detta recept använder du skinka, svamp och har en dijonmajonnäs med karaktär till.
Att göra egen sushi innebär lite pyssel, men är väl värt besväret för dessa sushirullar kommer göra succé på festen! Inuti de högsmala sjögräsrullarna gömmer sig gravad lax, gurka och gräslök. Lägg upp tjusigt på fat och ringla över den gröna wasabimajon.
Källa: Illustrerad vetenskap
Här får du tips och recept för att dryga ut middagen om du får besök vid middagsbordet.
Här visar vi steg för steg hur du gör en snygg dukningen med servettvikningen musslan.
Följ steg för steg-beskrivningen och skapa den dekorativa servettvikningen näckrosen.
Bli en mästare på att vika servetter med vår enkla steg för steg beskrivning.
En fransk lilja är en imponerande servettvikning! Enkelt - följ bara våra instruktioner.
Tips för hur du dekorerar fredagsdrinken hemma för att den ska kännas extra lyxig.
Bli en mästare på att vika diamanter med vår enkla steg för steg beskrivning.
Här tipsar vi om populära och goda matpajer som passar till fest och buffé med plockmat.
Med våra färdiga menyförslag på recept till buffén och tips kommer du långt i festfixandet.