Sparrisrecepten du måste testa
Nu är sparrisens tid här! Passa på att laga vårens lyxiga primör när den är i säsong.
För Yotam Ottolenghi spelar det gröna på tallriken huvudrollen. Med hans bakgrund i Mellanöstern blir smakerna spännande, oväntade – och vansinnigt goda. Här bjuder vi på intressant läsning och några av Yotams goda recept.
Rökta rödbetor med yoghurt och karamelliserade makadamianötter, sötsur purjolök med getost och korinter eller quinoa- och ramslöksbiffar… Det räcker med att läsa rubrikerna till några av Yotam Ottolenghis recept för att förstå att det handlar om kreativ och lustfylld grön matlagning. Hans signum är de lite oväntade smakkombinationerna, och inte för inte har han fått epitetet "mannen som gjorde grönsaker sexigt".
Uppfödd i Jerusalem satsade Yotam på studier i litteratur i Tel Aviv. Via en journalistisk karriär i Israel och en filosofiexamen i Amsterdam insåg han så småningom hur mycket bättre han trivdes hemma i köket och sökte därför in till brittiska kockskolan Cordon Bleu. I London blev han sedan kvar och öppnade med tiden den ena restaurangen efter den andra – alla omåttligt populära och med nyskapande gröna inslag.
Yotams mat är en spännande blandning av hela Mellanöstern med smaker från Israel, Syrien, Turkiet, Libanon, Iran och Armenien. Och som om det inte vore nog; med en italiensk pappa, en tysk mamma och många resor till Asien får maten också en twist från både väst och längre österut.
– Att det sedan kommit att handla mest om grönsaker tror jag beror på min uppväxt i Jerusalem. Matmarknaderna där är fantastiska med odlare som kommer in till stan från landet med det ena läckrare än det andra.
– Det talas ofta om kockar som odlar på egen hand till sina restauranger. Det har aldrig varit aktuellt för mig; jag är inte så road av att gräva med händerna i jorden. Visst odlar jag en del örter, men resten handlar jag från utvalda odlare som gillar att experimentera. Man kan tro att det skulle vara svårt att laga mat från Mellanöstern om man bor i Europa. Men arabisk mat hittar hit fort. Kryddor som sumak och zaatar finns till exempel numera ofta i butiken.
Om Yotam inspirerat till många nya smaker har han numera större fokus på själva tilllagningen.
– Jag upptäckte med tiden nya tekniker för att laga vanliga grönsaker men som ger helt olika karaktär åt maten. Ångkokning, bräsering, stekning och fritering, för att nämna några. Många är ju mycket medvetna om det när det gäller kött och fisk, men med grönsaker är det inte lika tydligt. Det vill jag gärna dela med mig av, säger han. Trots den gröna repertoaren är han noga med att inte kalla sig vegetarian.
– Jag är inte mycket för dieter och strikt ätande, och jag vill inte undvika något. Det är bara det att grönsaker är så mycket mer intressant än kött. Ta bara kött på bild som exempel. Det kan inte varieras så mycket för att se gott ut, men med det gröna på tallriken är möjligheterna oändliga.
Bella verde, sparrisbroccoli, broccolini… Till denna knapriga gröna sallad med en dressing på sesamdoftande tahini, honung och soja ska det helst vara broccolisorten med små buketter och långa stjälkar. Men visst går det fint med vanlig broccoli också.
Sugen på att äta mer grönt och vegetariskt? Prova denna frittata, alltså matiga omelett, med mjäll blomkål, rosmarinfräst rödlök, basilika, parmesan och ägg. Frittatan är lika snygg och god till lunch, middag eller som del av en härlig skördebuffé.
Baba ganoush är en läcker röra med ursprung i Mellanöstern som vanligtvis är gjord på aubergine. Här görs röran på zucchini och smaksätts sedan med ädelost och pinjenötter. Långt ifrån originalet, men himmelskt god! Bjud som tillbehör eller med en bit bröd.
Tänk att några skedar fänkålsfrön kan ge så mycket smak till tomatsåsen som du ringlar över olivoljestekt zucchini och toppar med smulad fetaost. Tillsammans med en bit bröd har du här en otroligt fräsch vegetarisk rätt, eller matigt tillbehör.
Haricots verts är brytbönor som skördats tidigt. Koka dem nätt och jämnt mjuka och blanda med nyttigt matvete och en gudomlig dressing med spännande ingredienser som tahini, lönnsirap och torkad mynta. Toppa med valnötter och körvel – läckert värre!
För tre år sedan skrev Yotam Ottolenghi den uppmärksammade självbiografiska kokboken "Jerusalem" tillsammans med sin gode vän Sami Tamimi.
Båda är uppvuxna i Jerusalem, och i boken blandas Yotams judiska influenser med Samis arabiska. Och kanske är den en påminnelse om hur mycket mat faktiskt kan förena. Hummus är till exmpel något som äts dagligen i hela Mellanöstern - oavsett religion.
Nu är sparrisens tid här! Passa på att laga vårens lyxiga primör när den är i säsong.
Här bjuder vi på klassiska cocktails och drinkar som passar cocktailpartyt a la 1920-tal.
Vi har listat rätterna som är ett måste för Thanksgiving och bjuder på fakta om högtiden.
Här är våra recept på den godaste höstmaten värdig en skördefest.
Här tipsar vi om populära och goda matpajer som passar till fest och buffé med plockmat.
Fredag och vi tipsar om billiga och supergoda recept.
Veva ihop en god salsa, toppa en tostada och festa loss med dessa tex-mex recept!
Här får du tips och recept för att dryga ut middagen om du får besök vid middagsbordet.
Med våra färdiga menyförslag på recept till buffén och tips kommer du långt i festfixandet.