Laga mat utomhus
Recepten som gör sig utmärkt för tillagning utomhus och tips till att laga mat över öppen eld.
Kryddiga kycklingspett, rostad sötpotatis med getost, och grillad ananas - precis som i Argentina! I Argentina är grillning socialare, festligare och köttigare!
Tips: Här hittar du alla våra grillrecept!
I Argentina grillar man året om. Asado, som det kallas, är som en sorts ritual där det mesta får plats: glädje, familj, vänskap, tradition, fotboll och religion.
Argentinare lägger allt som ska ätas på grillen på en och samma gång. Sedan äter man maten i takt med att den blir klar. Så en asadomåltid börjar med kryddiga färska korvar och ”chinchulines” – inälvor – och fortsätter sedan med olika slags kött tillsammans med grillade grönsaker, sallad och bröd. Alla behöver inte äta allt där man sitter runt bordet. Istället får man tid att prata medan man väntar på sin favoritbit.
Finns det något enklare, och godare, än fisk i foliepaket? Genom att grilla fisken i folie håller den sig både hel och saftig, samtidigt som den här får massor av smak av gorgonzola, svartpeppar och persilja.
Låt även salladen få smak av grillen! I den här salladen blandas grillad lök och tomat med en blandning av persilja, olja, salt och peppar. Somrigt och gott!
Chimichurri är en kryddstark sås som även passar bra som marinad till grillat kött, för extra smak och saftighet! Den här chimichurrin är gjord på bland annat oregano, rosmarin, bladpersilja, rökt paprikapulver och vitvinsvinäger.
Bjud på en lika somrig som magisk smakkombination av rostad sötpotatis, getost och mynta! Rätten är enkel att göra och passar bra att servera som en del av en huvudrätt eller som inslag på buffébordet.
Vad vore en grillmåltid utan bröd? Den här baguetten delas på längden, grillas tills det blir frasigt och ackompanjeras av rumsvarmt kryddsmör.
Lägg ananas på grillen i sommar! Genom att grilla ananasen hel med skal behöver du inte vara rädd för att fruktköttet ska bli bränt. Du behöver inte heller oroa dig om skalet blir bränt – det påverkar inte fruktköttets smak. Servera den färdiggrillade ananasen i skivor och ringla över dulce de leche.
Riktigt god grillad kyckling är svår att motstå. Trä kycklingen på grillspett och marinera med en blandning av rökt paprikapulver, finrivet citronskal, citronjuice och vitlök. Så gott!
Majskolvar är ett måste på grillen och ett perfekt alternativ till kött. Majsens söta smak blir extra god ihop med denna blandning gjord på vitlök, rökt paprikapulver och parmesan!
Blodigt 52–54˚C
– Nöt, lamm
Medium rare 55–60˚C
– Nöt, kalv, lamm
Medium 58–68˚C
– Nöt, kalv, lamm
Välstekt 70˚C
– Fläsk, kyckling, nöt, kalv, lamm
Använd en grilltermometer för att avgöra när köttet är klart. Tänk på att termometerns spets alltid ska vara placerad i mitten, där det är som tjockast. Undvik att skära i köttbiten för att se om det är klart, då går mycket av köttsaften förlorad.
Genom att grilla ananasen hel med skalet kvar behöver du inte vara rädd för att fruktköttet ska bli bränt! Du behöver inte heller oroa dig om skalet blir bränt - det påverkar inte fruktköttets smak.
Se till att köttet är rumstempererat innan du börjar grilla – det ger köttet bättre smak och struktur och minskar risken för att det ska bli segt.
Kolla status för eldningsförbud och vad som gäller i din kommun på krisinformation.se.
Grillsäsongen är i full gång! Här hittar du en mängd matnyttig inspiration för en fulländad grillsommar!
Recepten som gör sig utmärkt för tillagning utomhus och tips till att laga mat över öppen eld.
Ingen grillmiddag utan sås! Kolla in våra bästa recept på grillsåser här.
Lär dig att rimma kyckling och kött för djupare smak och saftigare kött!
Vi visar hur du med marinad, stekpåse och termometer förbereder en hel karré för grillen.
Avsluta grillkvällen snyggt genom att grilla frukter och dessert. Gott, enkelt och snabbt!
Är grillkvällen är en succé, timmen sen och magen tom? Då är det dags för vickning!
Buffé har dykt ner i marinader och hur marinad påverkar resultatet och smaken.
Vi bjuder på grillinspiration på mat, goda tillbehör och desserter för alla smaker.
Här hittar du recept med råkorv och tips på hur du tillagar den på bästa sätt.