En doft av

Kardemumma

Visste du att kardemumman ibland kallas för kryddornas drottning? Här får du reda på allt annat du behöver veta om kardemumma – och goda tips på hur du kan använda denna populära krydda.
Tips! Kolla in alla våra recept med kardemumma

Det är enkelt att förstå varför kardemumma kallas kryddornas drottning, med sin fylliga, aromatiska smak passar den lika bra i bullar som i maträtter och drycker. Vi i Skandinavien och länderna i Mellanöstern är de som är absolut störst konsumenter av grön kardemumma, tillsammans står vi för ungefär hälften av förbrukningen i hela världen.

Det finns grön kardemumma och svart kardemumma

Grön kardemumma (Elettaria cardamomum) är den kardemumma som vi i Sverige är storkonsumenter av och bland annat använder i bullar och kakor. Det är också den gröna kardemumman som denna artikel handlar om.

Svart kardemumma (Amomum subulatum), som har en rökig smak, passar bra till olika kötträtter och används bland annat för att göra buljongen till den vietnamesiska rätten Phó. 

Vad är skillnaden på kardemummakärnor och kardemummakapslar?

Kardemummakapslar är de hela, gröna frökapslarna som innehåller kardemummakärnorna. Kapslarna används ofta hela i matlagning för att ge en mild smak av kardemumma. Kardemummakärnorna är brunsvarta och används hela, krossade eller malda för en mer intensiv smak.

Hur växer kardemumma?

Kardemumma är en flerårig ört som tillhör ingefärsfamiljen. Plantan kan bli upp mot 4 meter hög och har långa smala blad och vita blommor med rosaröda fläckar.

Var kommer kardemumma ifrån?

Ursprungligen kommer den kardemumman från Sydindien och Sri Lanka, men idag odlas den även i bland annat i Sydostasien och Guatemala, som är världens största producent.

Är det nyttigt med kardemumma?

Det finns uppgifter om att kardemumma innehåller järn, magnesium och kalium. En del använder kardemumma för att lindra magproblem och hosta. 

Är kardemumma giftigt?

Nej, kardemumma är inte giftigt.

Med smak av kardemumma

Den mångsidiga kardemumman är god i allt från bullar och bakverk till drycker och grytor. Här kommer några goda recept med kardemumma i!

  • Kardemummakakor

    Kardemummakakor

    Betyg 4.3 av 5.12 personer har röstat
    Receptet har 3 kommentarer

    Receptet för kardemummakakor som blir precis så där lagom sega som kardemummasnittar ska vara. Kakorna får också förstås en härlig smak av rörsocker och kardemumma.

    Kardemummakakor
  • Kardemummakringlor

    Kardemummakringlor

    Betyg 4.6 av 5.16 personer har röstat
    Receptet har 3 kommentarer

    Ta klassikern kardemummabullar till nya höjder med detta recept på kringlor. Fyllningen av smör, kardemumma, strösocker och florsocker tillsammans med den något salta vetedegen gifter sig i harmoni. Det knastriga sockret på utsidan är pricken över i.

    Kardemummakringlor
  • Hemmagjord granola med äpple och kardemumma

    Hemmagjord granola med äpple och kardemumma

    Betyg 4.8 av 5.33 personer har röstat
    Receptet har 13 kommentarer

    Hemmagjord granola, finns det något bättre? Här mixar vi nötter och frön som blandas med äppeljuice, kanel och kardemumma. Tar bara 30 minuter att göra, och perfekt att servera med fil eller yoghurt till frukost eller mellanmål.

    Hemmagjord granola med äpple och kardemumma
  • Mousse med kardemumma, äpple och rostad vit choklad

    Mousse med kardemumma, äpple och rostad vit choklad

    Betyg 3.9 av 5.34 personer har röstat
    Receptet har 23 kommentarer

    För en enkel men lyxig efterrätt som passar perfekt till nyår: gör ljuvligt fluffig mousse med smak av kardemumma, och toppa kardemummamoussen med krispigt rostad vit choklad och saftiga bitar av äpple.

    Mousse med kardemumma, äpple och rostad vit choklad
  • Äppelpaj med brynt smör, citron och kardemumma

    Äppelpaj med brynt smör, citron och kardemumma

    Betyg 4.6 av 5.19 personer har röstat
    Receptet har 6 kommentarer

    Vem kan motstå doften av nybakad äppelpaj? Här får pajen en extra doft- och smakdimension med brynt smör och rörsocker som ger en karamellig och lite nötig smak. Med kikärtsmjöl istället för vetemjöl i degen blir pajen dessutom glutenfri.

    Äppelpaj med brynt smör, citron och kardemumma
  • Smoothie med lingon och kardemumma

    Smoothie med lingon och kardemumma

    Betyg 4.4 av 5.22 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer

    En lingonsmoothie är nyckeln till en riktigt bra start på dagen, eller som mellis för att få en extra energikick. Här görs smoothien med lingon, banan, kardemumma och filmjölk.

    Smoothie med lingon och kardemumma
  • Varm choklad med kardemumma

    Varm choklad med kardemumma

    Betyg 4.8 av 5.6 personer har röstat
    Receptet har 3 kommentarer

    Varm choklad gjord av barista havredryck blir exakt så krämigt god som du vill att varm choklad ska vara. Lite extra krydda med mortlad kardemumma ger dig extra vuxen smak.

    Varm choklad med kardemumma
  • Kardemummarostad pumpa med tahinidressing

    Kardemummarostad pumpa med tahinidressing

    Betyg 4.3 av 5.4 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer

    Butternutpumpan rostas med kardemumma och kryddpeppar. Tahini, en paste gjord på mixade sesamfrön, blandas till en syrlig dressing med yoghurt och lime. Oväntad kryddning på en riktigt god pumpa som passar bra till förrätt.

    Kardemummarostad pumpa med tahinidressing
  • Kardemummakaka

    Kardemummakaka

    Betyg 3.9 av 5.190 personer har röstat
    Receptet har 40 kommentarer

    Den ljuvligt doftande kryddan kardemumma och filmjölk förgyller den här kakan och gör den sagolikt god. Pärlsocker på toppen ger kardemummakakan lite krunch. Så gott!

    Kardemummakaka
  • Aloo gobi

    Aloo gobi

    Betyg 3.7 av 5.30 personer har röstat
    Receptet har 12 kommentarer
    Receptet är ett klimartsmart val.

    Aloo gobi är en vegetarisk gryta och betyder ordagrant potatis och blomkål. Även kikärtor, smaksättare i form av bland annat ingefära, curry och kardemumma adderas för att till slut resultera i en härligt färgglad gryta som kanske är en ny favorit på middagsbordet.

    Aloo gobi
  • Kryddig gryta med morötter, linser, kokosmjölk

    Kryddig gryta med morötter, linser, kokosmjölk

    Betyg 4.2 av 5.39 personer har röstat
    Receptet har 11 kommentarer
    Receptet är ett klimartsmart val.

    Kardemumma, curry, spiskummin, kummin. Annorlunda kryddning gör en enkel grönsaksgryta med linser till en spännande utflykt för smaklökarna utan att behöva gräva djupt i plånboken. Den här vegetariska grytan med inspiration från indiska köket serveras helst med varma naanbröd.

    Kryddig gryta med morötter, linser, kokosmjölk

Artiklar Visar 38 stycken

Baka med få ingredienser

Sugen på bak, men lite hemma? Här tipsar vi om recept på goda bakverk med få ingredienser.

Våra godaste lingonrecept

Se hit alla lingonälskare! Vi har samlat söta och salta godsaker med lingon i huvudrollen.

Hållbara kaffetips

Ta vara på kaffeslatten och sumpen för att minska svinnet - baka, gör scrub eller frys in!

Vilken kaffedrickare är du?

Vi vill vidga dina vyer och tipsar om recept som vi tror just din kaffetyp kommer gilla!

Kallbryggt kaffe

Det är svalknade, gott och superenkelt att göra. Vi berättar steg för steg hur du gör.

Kaffe som i Italien

Vi ger dig tipsen på hur du njuter av ditt kaffe som en äkta italienare!