Äppelsorter - svenska och året runt-äpplen
Här listar vi våra vanligaste äpplen, säsong och hur du använder dem bäst till bak och mat
Paj, munkar, mos, våfflor, cheesecake... Det finns ingen hejd på vad du kan göra av äpplen. Och passa på, för det är nu under hösten som många av våra svenska äpplen är i säsong.
TIps: Här hittar du hundratals recept med äpple.
Om du gillar smulpaj eller äppelpaj ska du testa det här receptet på en god men lite annorlunda äppelsmulpaj. Pajen har den perfekta kombinationen av sött, surt och flingsalt. Servera med vaniljsås, vispad grädde eller glass och njut!
Äppelmos med skal är perfekt för dig som inte orkar skala! Här är en snabb variant med oskalade äpplen som kokas upp och mixas ner. Så gott till yoghurt, gröt eller filmjölk. Frys in moset i små burkar och ta fram allt eftersom det går åt.
Sötsura godisremmar är populärt, men gör dem själv i stället. Betydligt nyttigare, men med samma goda smak. Här gör vi remmar av röda äpplen och röda vinbär som även får god smak av hallon och fruktig sötma från honung. Naturligt godis helt enkelt!
Laga mer mat med äpple! En krämig och fräsch sallad med hyvlat sötsyrligt äpple, fänkål och dill passar utmärkt ihop med krispigt panerad torskrygg. En rätt för både vardag och fest.
Skördelycka på flaska! Hemligheten bakom den vackra rosa färgen på den här kallrörda äppeldrickan är att använda röda äpplen, och behålla skalen på. En toppendryck att göra när äppelskörden är riklig eller när säsongen för svenska äpplen är i full gång.
Som omväxling till havregrynsgröten kan du enkelt förbereda en nattgröt, även kallad Overnight oats, kvällen innan. Grunden är enkel - havregryn och mjölk. Gröten går att kombinera i oändlighet, men vår favorit är den här med äpple och kanel.
Den här ugnsbakade gröten är ett trevligt sätt att servera en extra god och mättande, men samtidigt lyxig gröt till många. Variera kryddningen efter smak och vad du har hemma. Vill du laga utan nötter är det även gott med en näve solros- eller pumpafrön i.
Munkar är lite pyssligt att baka men åh så gott och festligt! De friterade äppelmunkarna rullas i socker och fylls med sötsyrligt hemgjort äppelmos – bättre än så blir det inte. Allra godast är munkarna när de är nygjorda.
Chiapudding är en riktigt smidig frukost för dig som har bråttom på morgonen. Du förbereder puddingen med yogoat, äppeljuice och chiafrön på kvällen innan och låter stå i kylen över natten. När det är dags för frukost toppar du med äppelbitar, hasselnötter och kanel. Klart att njuta!
En ljuvligt god och snygg desserttaco gjord i ett böjt mandelflarn! Flarnet fylls med kanelstekta äpplen och mascarponekräm med vanilj. Toppa med pistagenötter så har du en knaprig och söt efterrätt med en hint av sälta.
Ugnsbakade äpplen med vitlök och färska örter är ett mycket gott tillbehör till grillat. Vinäger och smör lyfter sötman i äpplena. Välj gärna ett svenskt äpple, som Robinola.
Smarriga våfflor med en syrlig och frisk smak av äpple. Rör i smör, äpple och vatten. Hetta upp våffeljärnet. Smörj det med lite smör till den första laggen. Grädda våfflorna vackert guldgula. Lägg dem på galler så håller de sig frasiga. Ett perfekt mellanmål för hela familjen.
Baka vår magiska äppelcheesecake till kalas eller lyxig fikastund! Det är en fryst cheesecake med digestivebotten och kolaäpplen. Ringla över resterande kolasås med äppelbitar vid servering.
Att addera äpple i matlagningen tillför både syra och sötma till rätten. Laga en indisk linsgryta med kokosmjölk, kryddor och aromatiskt äpple. Toppa grytan med yoghurt, kokosflarn och koriander.
Är äppelkaka med mandelmassa kanske kakornas kaka? Oavsett är denna variant med söta äpplen tillsammans med riven mandelmassa och smak av kanel och kardemumma ljuvligt god och saftig. Pudra kakan med florsocker innan servering.
Smakrikt och saftigt äpple med en fin balans mellan sötma och syra. Skalet är matt och ganska tjockt och fruktköttet fast och vitt, ibland med inslag av rosarött. Passar i en smulpaj, ett sötsyrligt äppelmos eller matig sallad.
Ett stort äpple som har ett tunt och glansigt skal. Fruktköttet är fast, saftigt och sötsyrligt och Gravenstein passar lika bra i mat som desserter eller i all sin enkelhet.
Aroma är ett saftigt äpple med krispigt fruktkött. Sötman är intensiv och syrligheten väl balanserad. Gott i en frasig äppelpaj eller mos.
Saftigt, sötsyrligt och mjukt äpple med en frisk doft. Smaken är fruktig med inslag av citrus och ananas. Prova pressad i juice eller saft, i varm dryck eller cocktails.
Aromatiskt och friskt äpple med blommiga inslag och lätta, fruktiga citrustoner. Fruktköttet är saftigt och har en mjuk textur. Ett bra matäpple som passar till fläsk, fågel och i mustiga grytor.
Här listar vi våra vanligaste äpplen, säsong och hur du använder dem bäst till bak och mat
Äppelsäsong! Vi fördjupar oss i äppelkunskap och bjuder på goda recept med äpplen.
Vi tar reda på allt om den ståtliga grönsaken och bjuder på härliga recept med rabarber.
Vi bjuder på fakta och tips om hallon och såklart massor av goda recept med hallon.
Sparrisen är ett säkert vårtecken! Här är fakta och härliga recept med vår favoritprimör.
Här är rotfrukter du kanske inte provat förr och tips på hur du kan tillaga dem.
Gör egen äppelmust för att ta hand om äppelskörden, här är några olika tillvägagångssätt.
Vi tipsar om smarta sätt att variera favoriten ugnspannkaka och ger goda topping-förslag.
En härlig äppelpaj med flätat lock! I vår matskola visar vi steg för steg hur du lyckas.