Apelsin- och polentakaka
![Apelsin- och polentakaka](https://assets.icanet.se/e_sharpen:80,q_auto,dpr_1.25,w_718,h_718,c_lfill/imagevaultfiles/id_222016/cf_259/apelsin-_och_polentakaka.jpg)
Baka en glutenfri polentakaka med ljuvlig smak av solmogen apelsin! Med polenta i kakan blir den extra smakrik. Servera denna saftiga, kompakta apelsinkaka som glutenfritt fika och bli dagens hjälte.
Ett recept från:
Buffé nr 11, 2020
![Apelsin- och polentakaka](https://assets.icanet.se/e_sharpen:80,q_auto,dpr_1.25,w_718,h_718,c_lfill/imagevaultfiles/id_222016/cf_259/apelsin-_och_polentakaka.jpg)
Ingredienser
8-10 bitar
Karamelliserade apelsinskivor
1 liten apelsin
1/2 dl strösocker
1 msk vatten
1 msk smör
Kaka
200 g rumstempererat smör
2 1/2 dl rörsocker
3 stora ägg (à ca 70 g)
2 tsk vaniljsocker
5 dl mandelmjöl
1 1/2 dl polenta
1 tsk bakpulver
3 msk finrivet apelsinskal (3 msk apelsinskal motsvarar ca 2 apelsiner)
Sockerlag
1/2 dl färskpressad apelsinjuice
1/2 dl strösocker
Serveringsförslag
lättvispad grädde eller crème fraiche
För alla
Fri från gluten. Innehåller ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfritt smör och grädde eller crème fraiche.
Gör mjölkproteinfri: byt ut smöret och grädde eller crème fraiche mot mjölkproteinfria ersättningsprodukter.
Gör så här
Har du lagat receptet?
Kommentarer
Helt underbar kaka men jag skippar apelsinen som ska kokas och vara i botten. Blev lite slabbigt...
Emelie
2023-07-01Inte vet jag vad jag gjorde för fel men min kaka började bli bränd efter 30 minuter i 175grader
Lennart
2021-10-06Går att byta 200 gram smör mot 2 dl olivolja, lite feeling av Medelhavet uppstår.
Ralph
2021-09-06