Baka bröd med baljväxter
Baka bröd med baljväxter som linser, kikärter och sojabönor! Ett förstaklassigt brödrecept som tack vare sirap, rapsolja och vetemjöl special ger dig saftiga och härliga småbröd.
Ett recept från:
Buffé nr 1, 2005
Ingredienser
12 småbröd
250 g kokta, avrunna och sköljda linser (bruna eller röda), kikärter eller sojabönor
ca 4 1/2 dl vatten
12 g torrjäst
2 tsk salt
1/2 dl rapsolja
1 msk ljus sirap
5 dl rågsikt
7 - 7 1/2 dl vetemjöl special
För alla
Fri från laktos, mjölkprotein och ägg men innehåller gluten.
Gör så här
Tips
Om du väljer att göra limpor forma degen till 2 limpor (för recept avsett för 12 småbröd). Jäs övertäckta i 30 minuter. Grädda dem i nedre delen av ugnen i 175°C i ca 25 minuter.
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi1220 KJ / 290 kCal
Fett5.5 g
Kommentarer
Hej. Kan man använda kikärtsspadet som degvätska?
Ingrid
2024-04-18Hej Ingrid! Vi är tveksamma till det eftersom det är lite stärkelse i spadet. Bäst att använda vatten för säkerhets skull. Vänliga hälsningar Tove
Redaktionen
2024-04-18Jag bakar det här jätteofta och det är både gott och lättbakat. Har dock aldrig kunnat ta så mycket vetemjöl som det står i receptet. Ingrid
Ingrid
2024-02-27Enl detta recept fr 2005 ska vätskan hålla 42 gr till torrjästen. Gäller det fortfarande?
Charlotte
2024-01-05Hej Charlotte! Tack för din fråga som nu ledde till en uppdatering av receptet. Förr var det 42 grader som degvätskan skulle värmas till när man använder torrjäst, men nu har vissa leverantörer sänkt till 37 grader även för torrjäst. De kan dock finnas skillnader mellan tillverkarna, så vi har ändrat receptet till att titta på förpackningens anvisningar. Stort tack för hjälpen. Hälsningar Harriet
Redaktionen
2024-01-05