Baklava med pistage och kardemumma
![Baklava med pistage och kardemumma](https://assets.icanet.se/e_sharpen:80,q_auto,dpr_1.25,w_718,h_718,c_lfill/imagevaultfiles/id_216030/cf_259/baklava_med_pistage_och_kardemumma.jpg)
Gör din egen baklava, ett klassiskt bakverk som är vanligt i Mellanöstern. Filodegskakan smaksätts med kardemumma och fylls med nötter som pistage och valnötter samt en sötsyrlig sirap. Servera baklavan uppskuren i bitar som kaka eller söt dessert!
Ett recept från:
Buffé nr 5, 2020
![Baklava med pistage och kardemumma](https://assets.icanet.se/e_sharpen:80,q_auto,dpr_1.25,w_718,h_718,c_lfill/imagevaultfiles/id_216030/cf_259/baklava_med_pistage_och_kardemumma.jpg)
Ingredienser
12 portioner
Sirap
4 dl strösocker
2 dl vatten
1 msk färskpressad citronjuice
ev 2 tsk apelsinblomsvatten eller rosenvatten
500 g mandlar, pistagenötter och valnötter
1 tsk mortlad kardemumma
400 g smör
16 filodegsplattor
Topping
2 dl finhackade pistagenötter
För alla
Kontrollera noga innehållet i filodegen.
Fri från ägg. Innehåller gluten.
Gör laktosfri: välj laktosfritt smör.
Gör mjölkproteinfri: byt ut smöret mot mjölkproteinfritt matfett.
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi3358 KJ / 803 kCal
Fett54 g
Salt1 g
Kolhydrater61 g
Protein15 g
Kommentarer
Enkelt och snabbt gjort. Minskade ner på både smör och sockerlag som gör baklavan mindre tokslut.
Monica
2020-11-13Besta....
Hazra
2020-05-23