Balsamicosås

Balsamicosås är en fyllig sås med balsamvinäger, kalvfond, rött vin samt sötma från socker. Kryddad med schalottenlök och vitlök, redd med maizena och avrundad med smör. Balsamicosåsen är ett gott alternativ till rödvinssås, till allt från nötkött och fläskfilé till lax.

Ingredienser
2 dl
1 schalottenlök
1 vitlöksklyfta
1 tsk olja
3 msk strösocker
5 msk balsamvinäger
3 dl rött vin
1/2 dl kalvfond
1 dl vatten
2 tsk majsstärkelse
2 msk smör
salt
peppar
Gör så här
00:15:00
Har du lagat receptet?
Kommentarer
Jag tycker denna sås är perfekt till rött kött, både nöt och lamm, och framför allt med mäktiga tillbehör som potatisgratäng. Som många skriver, ta det lite lugnt med både balsamvinäger och socker - smaka av på vägen så att ni hittar balansen. En bra fond gör stor skillnad, hade egen sedan innan och skippade vattnet.
Anders
2025-04-21Favoritsås i vår familj! Enkel att göra och jättegod till tex potatisgratäng och rött kött! Med tanke på några av kommentarerna kanske det borde stå någonstans i recept att inte använda vin med ekfatstoner, eftersom att såsen då blir besk/bitter i smaken.
Emma
2024-08-22Lätt att göra, men väl kantig i smakerna, det blev mycket socker och balsamico-smak. Inget för den som söker en elegant rödvinssås.
Sofia
2024-06-20