Banankaka utan tillsatt socker
En god och saftig kaka som är perfekt när du har bananer över. Det är frukten som ger sötman i banankakan. Olivoljan bidrar med saftighet och jordnötssmör och valnötter ger extra smak och konsistens.
Ingredienser
10 portioner
4 mogna bananer
6 urkärnade färska dadlar
2 ägg
1 dl kallpressad olivolja
1 dl jordnötssmör
1 dl vetemjöl
1 dl dinkelsikt (fullkorn)
2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
1 dl valnötter
olja och ströbröd till formen
För alla
Fri från laktos och mjölkprotein men innehåller gluten och ägg.
Gör så här
Tips
Receptet kommer från boken "Hjälpredan för typ 1-diabetes" och är skapat och styleat av Liselotte Forslin. Tänk på att även om ingredienserna i detta bakverk var för sig kan tänkas vara nyttigare än i vanliga bakverk, innehåller ändå detta recept mycket kcal. Det betyder att de bör ätas sällan och i begränsad mängd.
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi1337 KJ / 320 kCal
Fett19 g
Salt0.69 g
Kolhydrater30 g
Protein5 g
Kommentarer
För mycket salt! I alla fall om det jordnötssmör som används är lite saltat. Annars bra.
Tove
2024-04-10Hej! Kan man ersätta den kallpressade olivoljan mot vanlig rapsolja?
Therese anna el
2022-01-06Kan man använda russin istället för dadlar?
Johanna
2021-11-10