Boeuf bourguignon med potatismos
Sugen på något värmande? Laga boeuf bourguignon, även kallad burgundisk köttgryta, som värmer både kropp och själ! Den mustiga grytan med högrev, rött vin, sidfläsk, lök, champinjon och morot serveras med krämigt potatismos med citron och vitlök.
Ett recept från:
Buffé nr 10, 2019
Ingredienser
6 portioner
1 kg högrev i bit
200 g rökt sidfläsk
2 schalottenlökar
3 vitlöksklyftor
3 morötter (à ca 70 g)
1 1/2 msk tomatpuré
4 msk smör
1 1/2 dl vatten
2 msk vetemjöl
5 dl rödvin
2 msk konc kalvfond
1 msk soja
2 timjankvistar eller torkad timjan (2 kvistar motsvarar 1/2 tsk torkad)
3 lagerblad
salt
svartpeppar
Potatismos
1 kg potatis
1 riven vitlöksklyfta
25 g smör
1 dl vispgrädde
2 dl mjölk (3%)
1 tsk finrivet citronskal
Svampfräs
250 g steklökar (gärna röda)
400 g färska champinjoner
2 msk smör
För alla
Kontrollera noga innehållet i fonden.
Fri från ägg.
Gör glutenfri: byt ut mjölet mot majsstärkelse.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av smör, grädde och mjölk.
Gör mjölkproteinfri: välj mjölkproteinfria ersättningsprodukter av smör, grädde och mjölk.
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi3438 KJ / 823 kCal
Fett43 g
Salt2.3 g
Kolhydrater42 g
Protein47 g
Kommentarer
Beroende på kvalitet på köttet så kan det behövas koka längre. Jag kokade det på låg värme i 3 timmar och resultatet blev fantastiskt. La även till lite stekta championer på slutet vilket blev lyckat.
Alexander
2024-06-20Det tog sin lilla tid men var verkligen värt det. Gött mos!
Erika
2024-04-27Jag tänkte tillaga denna gryta på torsdag och bjuda på den på lördag, hur undviker jag att lök och morötter blir mjuka?
Anna-maria
2024-04-17Hej Anna-Maria! Det är nog oundvikligt att få dom mjuka, dom blir ju mjuka redan när du kokat grytan klart. Men om du vill ha lite tuggmotstånd, så steker du lite lök och morötter och tillsätter på slutet och låter koka upp bara och sen ställer undan grytan. Lycka till och hoppas det smakar! Vänliga hälsningar Tove
Redaktionen
2024-04-18