Bouillabaisse 

Betyg 5 av 5.
1 personer har röstat
0
Bouillabaisse 

Sydfransk klassisk fisk- och skaldjursgryta som vi här lagar på egen skaldjursfond så blir den extra mustig och god. Räkor, blåmusslor och gärna både vit fisk och lax ger fiskgrytan gott innehåll. Den smakrika grytan serveras gärna med aioli och ett gott bröd.

Bouillabaisse 

Ingredienser

6 portioner

Skaldjursfond (eller se tips)

2   gula lökar
2   morötter
3   vitlöksklyftor
3 msk  olivolja
10   vitpepparkorn
2   lagerblad
1/2 msk  hela fänkålsfrön
1 tsk  torkad timjan
3 msk  tomatpuré
ca 500 g  hummer- kräft och/eller räkskal
2 l  vatten
3   grönsaksbuljongtärningar

Boulliabaisse

1/2   röd paprika (1/2 paprika motsvarar ca 75 g)
1   liten fänkål (à 150 g)
1   morot (à ca 100 g)
1   potatis (à ca 150 g)
1   tomat
2 msk  olivolja
1   förp saffran (à 1/2 g)
salt
nymalen svartpeppar

Fisk och skaldjur till bouillabaissen

1 kg  färska blåmusslor
300 g  vit benfri fiskfilé (gärna torskfilè)
300 g  laxfilé utan skinn
200 g  råa frysta vannameiräkor eller ca 2 dl skalade räkor (för 6 port)
1   kruka persilja

Till servering

aioli
krutonger eller surdegsbröd

För alla

Kontrollera noga innehållet i buljongen, aiolin och brödet/krutongerna.
Fri från laktos och mjölkprotein.
Gör glutenfri: välj glutenfritt bröd/krutonger.
Gör äggfri: välj äggfri aioli.

Gör så här

Tips

Om du inte vill koka egen skaldjursfond kan du byta den mot 2 l vatten och koncentrerad skaldjursfond enligt anvisningen på flaskan.

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Betyg 5 av 5.
1 personer har röstat

Kommentarer

Testa liknande recept

Moules frites
Betyg 5 av 5.
5 personer har röstat
Under 45 min att tillaga
Klassiska vinkokta musslor
Betyg 4 av 5.
111 personer har röstat
Under 45 min att tillaga
Moules à la crème
Betyg 4.6 av 5.
7 personer har röstat
Under 60 min att tillaga
Enkel frutti di mare
Betyg 4.6 av 5.
18 personer har röstat
Under 45 min att tillaga
Blåmusslor kokta i öl
Betyg 2.9 av 5.
8 personer har röstat
Under 45 min att tillaga
Musslor i kokosmjölk med lime och salladslök
Betyg 4.6 av 5.
11 personer har röstat
Under 45 min att tillaga