Cheesecake med blåbär och citron
![Cheesecake med blåbär och citron](https://assets.icanet.se/e_sharpen:80,q_auto,dpr_1.25,w_718,h_718,c_lfill/imagevaultfiles/id_89872/cf_259/cheesecake_med_blabar_och_citron.jpg)
Ingen tackar väl nej till en bit cheesecake med citronsyrligt blåbärstäcke. Den här går snabbt att göra och kräver ingen ugn. På bilden är cheesecaken bakad i en avlång form men här är receptet anpassat till en vanlig rund form med löstagbar kant.
Ett recept från:
Buffé nr 2, 2014
![Cheesecake med blåbär och citron](https://assets.icanet.se/e_sharpen:80,q_auto,dpr_1.25,w_718,h_718,c_lfill/imagevaultfiles/id_89872/cf_259/cheesecake_med_blabar_och_citron.jpg)
Ingredienser
12 portioner
Topping
350 g tinade blåbär
1 dl färskpressad citronjuice
1 1/4 dl socker
Botten
200 g digestivekex
100 g smält smör
Fyllning
500 g mascarpone
5 dl crème fraiche
3 msk florsocker
finrivet skal av 2 citroner
För alla
Fri från ägg, men kontrollera kexen.
Gör glutenfri: Välj glutenfria digestivekex.
Gör laktosfri: Använd laktosfria produkter av kex, matfett och crème fraiche. Ersätt mascarpone med laktosfri färskost.
Innehåller mjölkprotein.
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi2036 KJ / 487 kCal
Fett39 g
Salt0.4 g
Kolhydrater31.5 g
Protein3 g
Kommentarer
Otroligt komplicerat att få till fyllningen. Mascarponen och créme fraichen var ju hyfsat fasta i början, men ju mer jag vispade, desto lösare blev smeten. Nu står jag här med en smet lika rinnig som mjölk som dessutom har skurit sig? Fy vad trist. Det var 100kr rätt ner i soptunnan.
Lillie
2024-06-28Jag gjorde en sockerfri variant där jag använde sötströ istället - något mindre än angiven mängd socker, annars blir det lätt lite beskt. Jag använde också lika delar mascarpone och philadelphiaost, som jag vispade i 12 minuter, efter att ha läst kommentarerna :), och lade i tre gelatinblad i blåbärsblandningen. Kakan blev perfekt och gillades av alla!
Marie
2024-06-17Skulle läst kommentarerna innan jag började baka… Blev också för mig ett ”rinnigt” problem i och med att mascarponekrämen inte stelnade så vi fick sleva upp ”kakan” med sked i skålar när den skulle ätas. Pappas kommentar ”som smält glass”. Smakmässigt väldigt god dock!! Slängde sen in den i frysen så blev resten en frozen cheescake, det var gott det med.
Karolina
2024-03-17