Dillkött

Betyg 4 av 5.
170 personer har röstat
36
Dillkött

Ett avancerat men ytterst smakfullt recept på dillkött har du här. Kalvköttet har en underbar sås av finhackad dill, smör, grädde och en särskild lag. Servera det möra dillköttet tillsammans med kokt potatis.

Ett recept från:
Buffé nr 11, 2004

Dillkött

Ingredienser

8 portioner
1 1/2 kg  benfritt kalvkött eller lammkött t ex bringa eller grytbitar
vatten
1   liten purjolök
2   morötter
1 1/2 tsk  salt
10   vitpepparkorn
2 - 3   dillstjälkar

Ättikslag

3 msk  strösocker
3/4 dl  ättiksprit 12 %
3/4 dl  vatten

Sås

kokbuljong (från det kokta köttet)
1 dl  vispgrädde
1 1/2 msk  majsstärkelse
nymalen vitpeppar
3 - 4 msk  ättikslag (se recept ovan)
1 dl  finhackad dill

Till servering

kokt potatis

För alla

Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfri grädde.
Gör mjölkfri: byt ut grädde mot mjölkproteinfri ersättningsprodukt.

Klimatanpassa

Mängden kött kan halveras, till 750-800 g. kött = 150 g. kött/portion efter tillagning. Lammkött har en lägre klimatpåverkan än nötkött, väljer du lamm minskar du klimatpåverkan med en tredjedel. Lägg gärna till fler grönsaker, som palsternacka eller rotselleri, så räcker det till fler! Eller, varför inte prova vårat recept på dillkött med kyckling? En rätt som har närmare 90% lägre påverkan på klimatet tack vare kycklingen.

Näringsvärdet är beräknat med en portion potatis, tomater och haricot verts.

Gör så här

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Betyg 4 av 5.
170 personer har röstat

Kommentarer

Kan man värma upp dagen efter ?

Lena

2024-07-07

Hej Lena! Ja det går bra att spara det som blir över i kylen och sedan värma dagen efter. Hälsningar Harriet

Redaktionen

2024-07-09

Smaken blev bra och det var bra beskrivet. Det jag inte tycker fungerar är majsredningen, den funkar inte. När man tillsätter ättikslagen så går redningen "isär" och det blir vattnigt, det upplever jag inte med vetemjölsredning . Möjligen att man vänder på ordningen och tillsätter ättikslagen och sen reder av. Misstänker dock att ättikslag, grädde och värme är en vansklig kombination (skär sig) men jag ska testa nästa gång.

Mats

2024-07-04

Tycker ni på Ica som gjort detta recept att proportionerna stämmer med tanke på mängden av ättika. Helt förvrängt att ni kan lämna ut ett sådant recept. De som inte kan laga mat eller är nybörjare förstör en fin bit kalvkött och får munnen och matstrupen förstörd. Dåligt!

Eva

2024-02-05

Hej Eva! Vi har skrivit att man ska smaka av med ättikslagen i receptet så att man kan börja med lite och sen smaksätta med mer lag efter eget tycke. Vänliga hälsningar Tove

Redaktionen

2024-02-06

Näringsvärde per portion

Energi2482 KJ / 594 kCal
Fett29 g
Salt2 g
Kolhydrater41 g
Protein39 g

Testa liknande recept

Lammfrikassé med kapris och russin
Betyg 3 av 5.
1 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Inkokt lax med rödlök
Betyg 3.3 av 5.
42 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Att koka oxbringa
Betyg 4.4 av 5.
8 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Grytbas
Betyg 3.1 av 5.
84 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Sillag för inläggning
Betyg 5 av 5.
2 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Giouvetsi – risonigratäng med grytbitar
Betyg 4.4 av 5.
53 personer har röstat
Över 60 min att tillaga