Enkel rödvinssås
En rödvinssås måste inte koka i evigheter för att bli mustigt god. Den här lättlagade rödvinssåsen får härligt smakdjup på bara en halvtimme. Såsen är en fin smaksättare till linser och kyckling, men passar också fint till biff, oxfilé och entrecôte.
Ett recept från:
Buffé nr 12, 2015
Ingredienser
ca 3 dl sås
1 schalottenlök
1 morot
2 msk smör
1 msk tomatpuré
2 msk rårörsocker
1/2 dl balsamvinäger
4 1/2 dl rött vin
3 msk konc. kalvfond
1 1/2 tsk kinesisk soja
1 dl vatten
ca 2 tsk majsstärkelse
salt och peppar
För alla
Kontrollera innehållet i fonden för samtliga allergener.
Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: använd laktosfritt matfett.
Gör mjölkproteinfri: använd mjölkfritt matfett eller olja.
Receptet uppdaterat april 2023.
Klimatanpassa
Gör mer klimaträtt: välj mjölkfritt margarin istället för smör. Detta leder till en 20 % minskning av klimatpåverkan från maträtten.
Gör så här
En dag före festen
30 minuter före servering
Näringsberäkningen är per dl.
Tips
Såsen går även utmärkt att laga samma dag som festen.
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi1101 KJ / 263 kCal
Fett8 g
Salt1.8 g
Kolhydrater20 g
Protein2 g
Kommentarer
Mycket god! Vår favoritsås till rött kött. Men jag hoppar över både vattnet och redningen.
Terese
2024-06-08Anväder lite mindre vin Och mer peppar,bra grundrecept
Trausti
2024-05-18Enkelt och jättegott!
Gabriella
2024-04-28