Färslimpa med timjansås och äppelchutney
![Färslimpa med timjansås och äppelchutney](https://assets.icanet.se/e_sharpen:80,q_auto,dpr_1.25,w_718,h_718,c_lfill/imagevaultfiles/id_63892/cf_259/farslimpa_med_timjansas_och_appelchutney.jpg)
Klassisk köttfärslimpa blir som ny tillsammans med söt och kryddig hemkokt chutney.
Ett recept från:
ICAs matkasse v 9 2012
![Färslimpa med timjansås och äppelchutney](https://assets.icanet.se/e_sharpen:80,q_auto,dpr_1.25,w_718,h_718,c_lfill/imagevaultfiles/id_63892/cf_259/farslimpa_med_timjansas_och_appelchutney.jpg)
Ingredienser
4 portioner
Färslimpor
1/2 dl ströbröd
1 dl mjölk
1 gul lök
500 g nötfärs
1 ägg
1 tsk salt
2 krm peppar
Rostade rotfrukter
375 g svartrötter
600 g fast potatis
1 msk olivolja
1 msk hackad färsk timjan
salt
nymalen svartpeppar
Timjansås
1 1/2 msk vetemjöl
1 1/2 dl vatten
1 dl vispgrädde
1 köttbuljongtärning eller mörk oxfond (1 tärning motsvarar 1 1/2 msk fond)
1 tsk kinesisk soja
1 msk hackad färsk timjan
salt och peppar
Äppelchutney
3 röda äpplen
1 msk finhackad ingefära
1 gul lök
1/2 tsk sambal oelek
1/2 dl vitvinsvinäger
1/2 dl strösocker
salt
För alla
Läs noga ingrediensförteckningen på fonden.
Gör glutenfri: använd glutenfritt ströbröd eller po-fiber. Byt ut vetemjölet mot majsstärkelse.
Gör laktosfri: använd laktosfri mjölk och grädde samt laktosfritt matfett.
Gör mjölkproteinfri: byt ut mjölk och grädde mot havre-, ris- eller sojaalternativ. Använd mjölkfritt matfett.
Gör äggfri: uteslut ägget.
Gör så här
Tips
Barnknepet: Gör en egen chutney till barnen genom att bara koka ihop äppelbitar med en gnutta socker.
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi3036 KJ / 727 kCal
Fett29.2 g
Kolhydrater76.2 g
Protein34.6 g
Kommentarer
Allt smakade gott! Håller med Peter Klasson om ordningen med matlagningen.
Pia
2012-02-27En fråga, varför skulle såsen göras i en stekpanna? Det finns ju ingen sky att använda? Sen skulle jag lagt äppelchutneyn först i receptet. Den tog längst tid att sno ihop.
Peter
2012-02-27