Finsk morotslåda
Finsk morotslåda är en gratäng som har en lite sötare smak som kommer från morötterna och sirapen. Smaksätt morotslådan med muskot och lite vitpeppar och strö ströbröd på toppen när den gratineras i ugnen. Servera morotslådan till julbordet.
Ingredienser
6 portioner
1 kg morötter
6 dl vatten
1 tsk salt
1 1/2 dl grötris
2 dl vispgrädde
1/2 dl mjölk 3%
1 ägg
1/2 dl ljus sirap
1 tsk salt
2 krm malen muskotnöt
2 krm malen vitpeppar
smör eller matfett (till formen)
3 msk ströbröd
25 g smör
Gör så här
00:10:00
00:20:00
00:50:00
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi1560 KJ / 372 kCal
Fett19 g
Salt3 g
Kolhydrater44 g
Protein5 g
Kommentarer
Lagade detta receptet med lite modifiering (pureade inte morötterna), till julbordet på jobbet räckte mycket väl trots att vi var 25 personer. Är ju såklart för att man har massa annat gott också 😊. Lådan var uppskattad av alla och jag var stolt över min första egna morotslåda!
Linda
2024-12-24Hej ! Om man gör på färdigkokt risgrynsgröt - ungefär hur stor mängd behövs då, ca 3 dl ? Tacksam för hjälp =) Hälsningar Susanne 🕯🤶🏻🎄
Susanne
2024-12-15Hej Susanne! Kokta risgryn sväller till ungefär det dubbla precis som du säger. Den färdigkokta gröten är såsig och i det här receptet är det bara grynen som används. Så använder du färdigkokt så behöver du sila bort "såsen" och bara använda grynen. Hälsningar Niclas
ICA-köket
2024-12-16Det räcker gott o väl som tillbehör till fler än 6 personer. Smaka av innan du lägger i ägg, tycker det behövs lite mer salt. Och passa den i ugnen så det ej blir bränt. Gott!
Lena
2024-12-14