Fläderblomssaft
Fläderblomssaft är en riktig klassiker som smakar sommar. Hemgjord flädersaft är dessutom enkel att göra! När flädern står i blom gäller det att passa på – plocka fläderblommor och förvandla dem till saft tillsammans med citron, socker, citronsyra och vatten.
Ingredienser
ca 2 l
25 - 30 stora fläderblomsklasar
2 stora eller 3 små citroner
1 1/2 l vatten
1 1/2 l strösocker (1 1/2 liter motsvarar 1350 g)
1 msk citronsyra (1 msk motsvarar ca 15 g)
För alla
Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.
Näringsvärdet är beräknad på outspädd saft, per dl.
Gör så här
Tips
Frys in saften i mindre plastflaskor. Tänk på att inte fylla flaskorna ända upp.
För mindre söt saft minska sockermängden till 10-12 dl (för 2 l saft).
För mindre söt saft minska sockermängden till 10-12 dl (för 2 l saft).
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi1171 KJ / 280 kCal
Fett0.1 g
Salt0.01 g
Kolhydrater68 g
Protein0.3 g
Kommentarer
Mycket god saft,tog lite mindre socker och drack med bubbelvatten mums
Majvor
2024-06-28Hur länge håller saften i plastflaskor om dom står i kylen?
Maria
2024-06-21Hej Maria! Med god hygien och rena flaskor är hållbarheten minst 6 månader i kylskåpet. Det bästa är, som alltid, att dofta och smaka om man är osäker när flaska tas fram. Det går även utmärkt att frysa saften. Hälsningar NiclasHej Anette! Med god hygien och rena flaskor är hållbarheten minst 6 månader i kylskåpet. Det bästa är, som alltid, att dofta och smaka om man är osäker när flaska tas fram. Det går även utmärkt att frysa saften. Hälsningar Niclas
Redaktionen
2024-06-26Bytte ur sockret mot sötningsmedel.
Håkan
2024-06-18