Fläskfajitas med mexikanskt festris och pico de gallo
Nästa gång det är dags för tacokväll, prova detta läckra recept på fajitas med marinerad fläskkarré och picco de gallo – en fantastisk salsa som är enkel att förbereda och som lyfter rätten till oanade höjder.
Ingredienser
4 portioner
Mexikanskt festris
långkornigt ris eller basmatiris
1 finhackad gul lök
3 finhackade vitlöksklyftor
1 färsk chili urkärnad och finhackad (gärna jalapeño)
neutral matolja till stekning
1 tsk spiskummin
2 krm valfritt chilipulver (kan uteslutas)
1/2 tsk oregano
3 msk tomatpuré
1 hönsbuljongtärning
1 paket majs (avrunnen)
1 paket svarta bönor eller kidneybönor (sköljda och avrunna) eller salsa orginal eller salsa mexicana (1 paket bönor motsvarar 1 paket salsa)
salt efter smak
2 msk hackad färsk koriander
Pico de gallo
2 tomater (urkärnade och finhackade)
1 liten rödlök (finhackad)
1 grön chili urkärnad och finhackad (kan bytas ut mot inlagd jalapeño)
saften av 1/2 lime
salt efter smak
2 msk färsk koriander eller mynta (finhackad)
Fläskfajitas
600 g fläskkarré (strimlad)
Marinad
1/2 dl olivolja
2 msk pressad citron
1 tsk spiskummin
2 vitlöksklyftor (mortlade, rivna eller finhackade)
1 tsk tabasco, sriracha eller annan chilisås (kan bytas ut mot valfritt chilipulver, 1 tsk chilisås motsvarar 2 krm chilipulver)
Till tillagningen
salt och svartpeppar efter smak
riven zest av 1/2 apelsin eller lime (kan uteslutas) (1/2 apelsin motsvarar 1 lime)
Grönsaker
2 gula lökar (strimlade på längden)
1 grön paprika (strimlad)
1 röd paprika (strimlad)
neutral matolja till stekning
salt efter smak
Till servering
limeklyftor
gräddfil
riven ost
guacamole
För alla
Kontrollera ingredienserna på buljongtärningen.
Fri från ägg och gluten.
Gör laktosfri: välj laktosfri gräddfil. Gör en gucamole med laktosfria produkter, alternativt uteslut mjölkprodukter i guacamolen.
Gör mjölkproteinfri: byt ut gräddfil mot Sour Supreme (innehåller soja). Välj mjölkproteinfri ost att servera till. Gör en guacamole med mjölkproteinfria produkter alternativt uteslut mjölkprodukter i guacamolen.
Receptet är framtaget av mästerkocken Sigrid Bárány i samarbete med Lantmännen.
Gör så här
Tips
En genväg är att koka riset som vanligt fast med 1/2 dl mindre vätska (för 4 port) och sedan röra ner ett paket salsa original eller salsa mexicana de sista minuterna. Krydda eventuellt med hackad färsk koriander före servering.
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi4090 KJ / 976 kCal
Fett50.9 g
Salt3.3 g
Kolhydrater77.9 g
Protein46.5 g
Kommentarer