Gravad lax med dillstuvade vinterrötter
![Gravad lax med dillstuvade vinterrötter](https://assets.icanet.se/e_sharpen:80,q_auto,dpr_1.25,w_718,h_718,c_lfill/imagevaultfiles/id_16823/cf_259/gravad_lax_med_dillstuvade_vinterrotter.jpg)
Denna utsökta gravade lax med bland annat körvel och äppelcidervinäger gifter sig fint med rotfrukter och dill uppkokat i béchamelsås. Servera laxen och de dillstuvade vinterrötterna med citronconfit med en grund av citron och citronmeliss.
Ett recept från:
Buffé nr 1, 2008
![Gravad lax med dillstuvade vinterrötter](https://assets.icanet.se/e_sharpen:80,q_auto,dpr_1.25,w_718,h_718,c_lfill/imagevaultfiles/id_16823/cf_259/gravad_lax_med_dillstuvade_vinterrotter.jpg)
Ingredienser
4 portioner
1 kruka körvel
3/4 dl rapsolja
2 msk äppelcidervinäger
1 krm salt
1/2 krm vitpeppar
ca 600 g gravad lax i skivor
Citronconfit
3 citroner
2 dl socker
1 dl vatten
1/2 krm salt
1/2 dl strimlad citronmeliss
Dillstuvade vinterrötter
2 påsar frysta rotfrukter (à 550 g)
1 msk smör
1 paket färdig béchamelsås (à 500 g)
3/4 tsk salt
2 krm peppar
ev 1 1/2 dl mjölk
1 - 1 1/2 krukor dill
citronklyftor till servering
För alla
Fri från ägg, men kontrollera innehållet i såsen.
Gör glutenfri: laga egen bechamelsås redd med majsstärkelse eller använd enbart crème fraiche till rotfrukterna.
Gör mjölkfri: laga egen bechamelsås med Solhavre och mjölkfritt margarin i stället för mjölkprodukter eller använd enbart mjölkfri crème fraiche, Sour Supreme (innehåller soja) till rotfrukterna.
Gör så här
Har du lagat receptet?
Kommentarer