Gravlaxsås
Gravlaxsås, ungefär som hovmästarsås, är en god sås till gravad lax, men också till rimmad lax. Rör och vispa ihop såsen av dill, senap, socker, olja och rödvinsvinäger. Se till att oljan och senapen har samma temperatur så är det mindre risk att gravlaxsåsen skär sig.
Ingredienser
3 dl
3 msk svensk senap
1 msk dijonsenap
1 1/2 msk strösocker
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 tsk rödvinsvinäger
2 dl olja
1 tsk kallt vatten
1 dl hackad dill
För alla
Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.
Näringsvärdet är beräknat per dl.
Gör så här
Tips
Grundreceptet är provlagat för 3dl vilket motsvarar 10 portioner.
Samma temperatur på oljan och senapen minskar risken för att såsen skär sig.
Byt gärna ut senapen mot skånsk senap så blir såsen lite grövre i strukturen.
Prova med farinsocker i stället för vanligt strösocker.
Samma temperatur på oljan och senapen minskar risken för att såsen skär sig.
Byt gärna ut senapen mot skånsk senap så blir såsen lite grövre i strukturen.
Prova med farinsocker i stället för vanligt strösocker.
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi2037 KJ / 487 kCal
Fett51 g
Salt1.2 g
Kolhydrater8 g
Protein1 g
Kommentarer
Lite för stark senapsmak. Byt tex ut mot slottssenap+ dijonsenap
Jan
2024-07-28Extra dill och svartpeppar. Kanongott
Teodor
2024-04-01Jag skippade vattnet, tog Skånsk senap och vitvinsvinäger. Jättegod! Brukar göra Mannerströms men bytte i år och det känns helt rätt.
Helen
2023-12-23