Grönsakscouscous med pistagesås
Underbar couscous, som tack vare sin korta tillagningstid passar utmärkt till vardagsmiddagen. Grönsakscouscous med pistagesås är smakrik tack vare kryddor som spiskummin, saffran och ingredienser som kikärter, morötter och pistagenötter.
Ingredienser
4 portioner
2 burkar kikärtor (à 400 g)
2 - 3 morötter
1 msk olja
3 dl vatten
3 dl couscous
1 tsk salt
1 - 1 1/2 krm kajennpeppar
1/2 dl pistagenötter (1/2 dl motsvarar ca 30 g pistagenötter)
2 dl matlagningsyoghurt
1/2 tsk salt
1 krm peppar
1 tsk spiskummin
1 krm saffran eller gurkmeja (1 krm motsvarar 1 tsk gurkmeja)
Till servering
strimlad sallad
bröd
För alla
Gör mjölkproteinfri: byt matyoghurt mot mjölkproteinfri erstättningsprodukt.
Gör glutenfritt: byt ut couscousen mot 6 dl kokt ris (för 4 port). Välj glutenfritt bröd.
Gör laktsofri: välj laktosfri matyoghurt.
Näringsberäkningen är inkl. bröd och sallad.
Gör så här
Tips
Blanda gärna i andra grönsaker i couscousen som du har hemma tex hackad lök, tomatklyftor, broccolibuketter, squashtärningar mm.
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi2486 KJ / 594 kCal
Fett16 g
Salt4 g
Kolhydrater83 g
Protein23 g
Klimatguide
0 - 0,5 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentar
Tråkig mat och slöseri med dyra nötter som helt försvinner i de andra kryddorna.
Johan
2020-12-02