Grötbrulée med hjortron och apelsin
![Grötbrulée med hjortron och apelsin](https://assets.icanet.se/e_sharpen:80,q_auto,dpr_1.25,w_718,h_718,c_lfill/imagevaultfiles/id_172714/cf_259/grotbrulée_med_hjortron_och_apelsin.jpg)
Denna dessert vann i specialklassen i gröt-VM 2017. Grötbuléen är gjord på havrekross och smaksatt med syrlig apelsin och smakrika hjortron. En vacker och god vinterdessert som helst serveras med grädde eller créme fraiche.
Ett recept från:
Buffé nr 12, 2017
![Grötbrulée med hjortron och apelsin](https://assets.icanet.se/e_sharpen:80,q_auto,dpr_1.25,w_718,h_718,c_lfill/imagevaultfiles/id_172714/cf_259/grotbrulée_med_hjortron_och_apelsin.jpg)
Ingredienser
4 portioner
1 dl havrekross
1 dl frysta, tinade hjortron
1 msk finrivet apelsinskal
1/2 dl vispgrädde
2 krm salt
Till servering
4 msk farinsocker strö
1 dl vispad grädde eller crème fraiche
1 msk florsocker
För alla
Innehåller gluten. Fri från ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfri grädde.
Gör mjölkproteinfri: byt ut grädden mot vispningsbar mjölkproteinfri ersättningsprodukt.
Gör så här
Tips
Ersätt vätskan från de tinade hjortronen med 1–2 msk hjortronlikör (för 4 port).
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi1042 KJ / 249 kCal
Fett16 g
Salt0.73 g
Kolhydrater21 g
Protein3 g
Kommentar
Väldigt omständligt recept! Går det inte lika br att koka vanlig havregrynsgröt istället för att blötlägga havrekross o koka det i 25 minuter?
Ann
2018-08-27Hej Ann! Det går säkert, dock inget vi testat. Receptet kanske är lite krångligt men själva grejen är att det vunnit gröt-VM. Havrekross får också en lite grövre konsistens än havregrynsgröt. Men smakar säkert lika gott att göra på havregrynsgröt som på havrekross. Återkom gärna hur det gick! Hälsningar Michelle
Redaktionen
2018-08-30