Hel kyckling med linser och salsa verde

Här har du en saftig hel kyckling tillagad med smakrika linser och en fräsch salsa verde – perfekt när du vill bjuda många på en rustik och vällagad måltid! Avsluta med att garnera rätten med persilja och servera med sparris, sallad och aioli.

Ingredienser
6 portioner
Kyckling
1 ekologisk kyckling (à ca 1,7 kg)
1 msk salt
1 vitlöksklyfta
100 g smör (rumstempererat)
några kvistar färsk timjan
1 citron
Salsa verde
1 vitlöksklyfta
1 - 2 krukor persilja (2 dl hackad persilja, för 6 port)
1 kruka koriander
2 msk kapris
4 sardeller
2 dl olivolja
1 msk vitvinsvinäger
Linser
1 gul lök
2 morötter
2 selleristjälkar
2 msk olivolja
4 dl torkade gröna linser
1 lagerblad
Smör- och citronslungad sparris
500 g grön sparris
100 g smör
1 citron (2 msk juice, för 6 port)
Till servering
sallad
aioli
Gör så här
02:00:00
01:00:00
00:10:00
00:40:00
00:15:00
00:03:00
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Näringsvärdet är beräknat utan sallad och aioli.
Energi5115 KJ / 1210 kCal
Fett81 g
Salt4.7 g
Kolhydrater41 g
Protein79 g
Klimatguide
1,40 - 2,40 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentar
Avser ugnstemperaturerna i receptet varmlufts- eller vanlig ugn? Kan ni inte ta för vana att i alla recept alltid ange vilken ugn som den angivna temperaturen avser?
Mathias
2025-04-05