Hel kyckling med rosmarin- och citronsmör
Gör en hel kyckling i ugnen, sköter sig själv medan du gör annat. Som till exempel dreglar av dofterna av det drömmiga kryddsmöret med sardeller, rosmarin och citron som gör kycklingen sällskap där inne. Snart är maten klar!
Ingredienser
4 portioner
Rosmarin- och citronsmör
5 finhackade sardeller
4 vitlöksklyftor
1 stor citron skalet av hela och saften från halva citronen
2 msk finhackad färsk rosmarin
100 g rumsvarmt smör
salt
nymalen svartpeppar
Kyckling
1 hel kyckling
flingsalt
svartpeppar
3 gula eller röda lökar
kvistar färsk rosmarin
Till servering
pressad potatis
grönsallad
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi4551 KJ / 1086 kCal
Fett76 g
Salt3 g
Kolhydrater8 g
Protein93 g
Klimatguide
0 - 0,5 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer
Varför så mycket tjafs hit å dit. Vill ha kycklingen stek som den är. Till sallad eller bara äta den som den är.
Roland
2024-07-17Tänkte servera detta med klyftpotatis. Ur effektivitetssynpunkt vore det oerhört tillfredsställande om jag kunde göra potatisen i ugnen samtidigt som kycklingen. Vad tror ni om det? Och hur gör jag? Har varmluftsugn om det hjälper!
Cecilia
2024-07-14Hej Cecilia! Jag förstår din tanke på effektivitet, men det blir nog ändå svårt att få till det bra. Visst du kan tillaga potatisen i en separat ugnsform bredvid kycklingen, men på bara 175 grader är risken stor att den inte blir så krispig (får stekyta) som man kanske förväntar sig av klyftpotatis. Så du får själv göra en liten avvägning. Normalt rekommenderar vi 225 grader i 25 minuter för klyftpotatis. Vänliga hälsningar Harriet
Redaktionen
2024-07-15Underbart gott. skadar inte att öka mängden på allt. Så mumsigt och fräscht med citronsmaken
Frida
2024-03-13