Hemgjord vaniljsås
Hemgjord vaniljsås är oftast godast och denna lena, krämiga vaniljssås är inget undantag. Gör gammaldags vaniljsås som kockarna med hälften mjölk och hälften grädde. Och så ska det vara äkta vaniljstång så klart. Servera vaniljsåsen till smulpaj, efterrätt eller till en saftig mjuk kaka.
Ett recept från:
Buffé nr 9, 2015
Ingredienser
4 portioner
3 äggulor
1 dl strösocker
1 vaniljstång
1 1/2 dl mjölk
1 1/2 dl vispgrädde
För alla
Fri från gluten.
Gör laktosfri: välj laktosfri mjölkdryck och grädde.
Gör mjölkproteinfri: byt ut mjölk och grädde mot mjölkproteinfri gräddersättningsprodukt.
Innehåller ägg
Näringsvärdet är beräknat på hela satsen.
Gör så här
Tips
För en mindre söt vaniljsås, ta 1/2 dl socker (för 4 port).
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi4878 KJ / 1165 kCal
Fett79 g
Salt0.33 g
Kolhydrater97 g
Protein18 g
Kommentarer
OTROLIGT god vaniljsås och enkel att göra! Toppenmängd socker och vanilj för min smak. Dessutom lagom konsistens med endast mjölk. Ni som tyckte såsen blev rinnig trots gräddmjölk - testa vispa upp såsen när den är klar ✌🏼
Olivia
2024-06-01Blev väldigt rinnig. Rekommenderar en extra gula. Annars enkel och god.
Linda
2023-11-06Sjud betyder väl koka även om det är på en låg temperatur…?
Joachim
2023-09-15Hej Joachim! Ja, det stämmer. Sjuda är en "variant" på kokning där man försiktigt kokar vätskan på låg värme, vätskan ska bara bubbla lite grann. Om du kokar vaniljsåsen kraftigt så kommer äggen koagulera (tjockna) för snabbt och det blir äggröra istället för vaniljsås. 😉 Hälsningar Elina
Redaktionen
2023-09-19