Inkokt lax

Betyg 4.1 av 5.
56 personer har röstat
19
Inkokt lax

Inkokt lax är gott och lätt att laga. Koka en lag av vatten, vinäger, lök, dill, vitpeppar och lagerblad. Lägg laxfilén i en ugnsform, häll lagen över laxen och låt laxen lagas klart i ugnen. Servera den inkokta laxen kall med nykokt potatis, inlagd gurka och dillmajonnäs.

Ett recept från:
Buffé nr 6, 2021

Inkokt lax

Ingredienser

4 portioner
600 g  lax i bit utan skinn

Inkokningslag

1   gul lök
10 dl  vatten
1/2 dl  vitvinsvinäger
30   vitpepparkorn
1   kruka dill
2   lagerblad
1 1/2 msk  salt

Till servering

kokt potatis
gärna färsk inlagd gurka
dillmajonnäs

För alla

Kontrollera noga innehållet i laxen.Fri från gluten, laktos och mjölkprotein.
Gör äggfri: välj äggfri majonnäs till servering.
Receptet har uppdaterats mars 2024 och juni 2024.

Gör så här

För Söndagspreppen öka antalet portioner till 12.

Tips

Grundreceptet är provlagat för 4 portioner men passar även för 8 bufféportioner.

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Betyg 4.1 av 5.
56 personer har röstat

Kommentarer

På tok för mycket vitvinsvinäger och inget socker eller ättika för att balansera. Gick inte att äta utan fick.slänga bort lagen och skölja laxen i kallvatten. Borde inte vara någon vinäger i lagen utan bara ättika, plus lite socker. Dyr lax förstörd och det känns så ledsamt att bjuda på detta på Midsommardagen. Kommer aldrig att ta det här receptet igen.

Gerd

2024-06-22

Hej Gerd! Ja tyvär, tyvärr har det blivit ett tryckfel här. En tvåa för mycket har smugit sig in. Rätt mängd ska vara 1/2 dl vitvinsvinäger. Stort tack för att du uppmärksammade oss på detta. Hoppas du nu vågar pröva att laga receptet igen, med rätt mängd vinäger.

Redaktionen

2024-06-26

Det smakar tyvärr nästan enbart vinäger. Jag skulle starkt rekommendera att någon som gör det här receptet minskar mängden vinäger, men främst skulle jag rekommendera att välja ett annat recept

Rasmus

2024-05-13

InKOKT heter det ju. Kan man inte laga laxen i en lång kastrull på spisen? Har gjort det tidigare men glömt hur jag gjorde. Kastrullen (gammaldags) finns dock kvar.

Eva

2024-04-22

Näringsvärde per portion

Energi2575 KJ / 614 kCal
Fett37.5 g
Kolhydrater40.3 g
Protein27.4 g

Testa liknande recept

Fisksoppa med tomat, fänkål och inkokt lax
Betyg 4.8 av 5.
4 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Inkokt lax med rödlök
Betyg 3.3 av 5.
42 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Inkokt lax med pepparrots- och gurkkräm
Betyg 1.8 av 5.
4 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Inkokt lax med bakade tomater och fänkål
Betyg 4.7 av 5.
3 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Påsklax med sockerärts- och rädissallad
Betyg 2.9 av 5.
19 personer har röstat
Under 60 min att tillaga
Fänkålsinkokt lax
Betyg 0 av 5.
0 personer har röstat
Över 60 min att tillaga