Jansson
![Jansson](https://assets.icanet.se/e_sharpen:80,q_auto,dpr_1.25,w_718,h_718,c_lfill/imagevaultfiles/id_223087/cf_259/jansson.jpg)
Janssons frestelse är en krämig och underbar klassiker på många julbord eller som vickning vid festliga tillfällen. Den goda gratängen tillagas av potatis, lök, ansjovisfiléer och vispgrädde.
Ett recept från:
ICAs matkasse v 51 2021
![Jansson](https://assets.icanet.se/e_sharpen:80,q_auto,dpr_1.25,w_718,h_718,c_lfill/imagevaultfiles/id_223087/cf_259/jansson.jpg)
Ingredienser
4 portioner
2 gula lökar
3 msk smör
900 g potatis (gärna amandine)
1 förp ansjovisfiléer (à 100 g)
ansjovisspad
salt
peppar
2 dl vispgrädde
1 dl mjölk
2 msk ströbröd
För alla
Fri från ägg.
Gör glutenfri: välj glutenfritt ströbröd.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av grädde, mjölk och smör.
Gör mjölkproteinfri: välj mjölkproteinfria ersättningsprodukter av grädde, mjölk och smör.
Receptet har uppdaterats nov 2020.
Gör så här
Tips
Receptet passar även som 8 bufféportioner.
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi2384 KJ / 570 kCal
Fett33 g
Salt3 g
Kolhydrater54 g
Protein11 g
Kommentarer
Varför ska man koka upp grädde och mjölk? Ska även prova grädde i löken med lite socker salt o peppar, det lät gott.
Torbjörn
2023-12-16Hej Torbjörn! Det är för att det ska gå lite fortare att laga den. Om mjölken och grädden är varm så går ”kokar” den upp och tillagas snabbare i ugnen, jämfört med om alla ingredienser är kalla. Lycka till med din Janssons frestelse. Hälsningar Ulrika
Redaktionen
2023-12-19Bra grundrecept. Jag steker också löken, kryddar den med lite salt, peppar och socker. Låter den sedan puttra i 1/2 dl vispgrädde. Rund och god i smaken
Siv
2022-12-23god och bra gratäng
Annika
2013-12-16