Jordgubbssaft
Gör hemmagjord jordgubbssaft, som är en perfekt törstsläckare att servera på kalas eller till fikat. Dessutom går den att frysa in för att ta fram när du längtar efter sommaren som mest.
Ingredienser
5 dl
Liten sats ca 5 dl
10 dl jordgubbar (10 dl motsvarar ca 500 g)
2 dl vatten
3 dl socker
1/2 krm natriumbensoat (eventuellt)
Stor sats ca 2 liter
4 l jordgubbar (4 l motsvarar ca 2 kg)
8 dl vatten
12 dl socker
2 krm natriumbensoat
För alla
Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.
Näringsvärdet är beräknat på hela satsen.
Gör så här
Tips
Till små satser saft som dricks upp inom några veckor behövs inte konserveringsmedel.
Variation: Byt ut hälften av jordgubbarna mot samma mängd rabarber i små bitar, röda-, svarta- eller vita vinbär, eller mot krusbär.
Variation: Byt ut hälften av jordgubbarna mot samma mängd rabarber i små bitar, röda-, svarta- eller vita vinbär, eller mot krusbär.
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi3738 KJ / 894 kCal
Fett1 g
Salt0.02 g
Kolhydrater211 g
Protein2 g
Kommentarer
Sockret gör även saften mer hållbar
Peter
2024-06-11Den blev bra. Tog lite mindre socker än det skulle vara.
May-brith
2023-07-06Kan man ha I citron saft, efter att jordgubbssaften är klar ?
Annika
2023-07-02Hej Annika! Det går bra att ha i lite citronsaft som smaksättare i den färdigkokta jordgubbssaften om du vill ha lite syra i saften. Det är dock inget vi har provlagat men det funkar säkert. Hälsningar Elina
Redaktionen
2023-07-04