Kålpudding med gräddsås
![Kålpudding med gräddsås](https://assets.icanet.se/e_sharpen:80,q_auto,dpr_1.25,w_718,h_718,c_lfill/imagevaultfiles/id_171051/cf_259/kalpudding_med_graddsas.jpg)
En klassiker i form av kålpudding med gräddsås. Den lätt brynta kålen passar väl ihop med färsen och kryddorna i form av rosmarin. Persilja bidrar med en välbalanserad smak. Ät gärna rätten tillsammans med syrligt rårörda lingon.
Ett recept från:
ICAs matkasse v 47 2017
![Kålpudding med gräddsås](https://assets.icanet.se/e_sharpen:80,q_auto,dpr_1.25,w_718,h_718,c_lfill/imagevaultfiles/id_171051/cf_259/kalpudding_med_graddsas.jpg)
Ingredienser
4 portioner
900 g fast potatis
Kålpudding
ca 500 g blandfärs
1 dl vatten
1/2 tsk salt
1 krm peppar
1 tsk rosmarin
ca 300 g spetskål
2 msk smör
2 msk sirap
1 1/2 dl vispgrädde
1 1/2 dl mjölk
2 tsk majsstärkelse
Till servering
1/2 kruka persilja
rårörda lingon
För alla
Rätten är fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: använd matfett, grädde och mjölk utan laktos.
Gör mjölkproteinfri: använd mjölkfritt matfett. Byt ut grädde och mjölk mot soja-, havre- eller risbaserad ersättningsprodukt.
Gör så här
Tips
Smaksätt färsen med dijonsenap och vitlök.
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi2485 KJ / 594 kCal
Fett23 g
Salt4 g
Kolhydrater64 g
Protein28 g
Klimatguide
0,5 - 1,40 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer
Mer än dubbla mängden spetskål gör det till en rätt som inte behöver potatis.
Ingmar
2022-09-18På tok för söt. Annars jättegod.
Eva-britt
2020-11-05