Kålsoppa

Ibland måste man koka soppa på en spik - eller kål. I 40-talets Sverige hade man inte alltid så många råvaror att välja på, men vitkål, potatis och morötter hade de flesta tillgång till. Trots sin enkelhet är detta en god och hälsosam soppa som dessutom är en hit för hushållskassan. Servera gärna soppan med potatisbröd.

Ingredienser
4 portioner
ca 500 g vitkål
2 morötter
2 potatisar
1 gul lök
1 msk smör
2 tsk sirap
10 kryddpepparkorn
1 lagerblad
15 dl grönsaksbuljong (vatten och buljongtärning eller fond)
salt
peppar
Gör så här
00:30:00
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Näringsvärdet är beräknat utan bröd till servering.
Energi585 KJ / 140 kCal
Fett4 g
Salt3 g
Kolhydrater19 g
Protein4 g
Klimatguide
0 - 0,5 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer
Jättegod,man får krydda lite själv som man vill .Men super
Kristina maria
2025-04-11God!
Britt
2025-03-19Två lagerblad och aningen Sambal olek istf svartpeppar. Hönsbuljong. Samt… 4st köttbullar till tiggande katt, dock de ratades, trots lyxtyp.
Per
2025-02-09