Kålsoppa

Betyg 4.1 av 5.
204 personer har röstat
28Klimatsmart
Kålsoppa

Ibland måste man koka soppa på en spik - eller kål. I 40-talets Sverige hade man inte alltid så många råvaror att välja på, men vitkål, potatis och morötter hade de flesta tillgång till. Trots sin enkelhet är detta en god och hälsosam soppa som dessutom är en hit för hushållskassan. Servera gärna soppan med potatisbröd.

Kålsoppa

Ingredienser

4 portioner
ca 500 g  vitkål
2   morötter
2   potatisar
1   gul lök
1 msk  smör
2 tsk  sirap
10   kryddpepparkorn
1   lagerblad
15 dl  grönsaksbuljong (vatten och buljongtärning eller fond)
salt och peppar

För alla

Läs noga innehållsförteckningen på buljongen/fonden. Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfritt smör eller välj olja.
Gör mjölkproteinfritt: byt ut smöret mot olja.
Näringsvärdet är beräknat utan bröd till servering.

Gör så här

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Betyg 4.1 av 5.
204 personer har röstat

Kommentarer

Väldigt good soppa! Jag gjorde frikadeller till och det blev ännu bättre.

Berit

2024-05-31

Mycket bra

Kerstin

2024-05-06

Gott och värmande!

Margita

2024-01-18

Näringsvärde per portion

Energi585 KJ / 140 kCal
Fett4 g
Salt3 g
Kolhydrater19 g
Protein4 g

Klimatguide

0 - 0,5 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Testa liknande recept

Blodpudding
Betyg 3.5 av 5.
6 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Slottsstek
Betyg 4.1 av 5.
23 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Wok
Betyg 4.1 av 5.
125 personer har röstat
Under 30 min att tillaga
Potatisbröd
Betyg 4.6 av 5.
16 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Omelettsufflé
Betyg 2.3 av 5.
3 personer har röstat
Under 30 min att tillaga
Coq au vin
Betyg 4.5 av 5.
26 personer har röstat
Under 60 min att tillaga