Karljohan svamp lasagne
När du inte vet vad du ska göra med årets skörd av karl johan svamp måste du prova en vit svamplasagne utan tomatsås. Receptet, som i Italien kallas för Lasagne funghi porcini, är en krämig lasagne med karljohansvamp, parmesan, vitt vin och bechamelsås. Perfekt på sensommaren eller som comfort food en kylig höstkväll.
Ett recept från:
Buffé nr 10, 2018
Ingredienser
4 portioner
Bechamelsås
1 l mjölk (3%)
100 g smör
1 3/4 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
Lasagne
500 g karljohanssvamp
1 vitlöksklyfta
2 msk olivolja
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
50 g smör (+ extra till formen)
2 msk vitt vin
2 dl hackad persilja
1 krm svartpeppar
300 g lasagneplattor
3 dl finriven parmesan
Till servering
sallad
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi4210 KJ / 1005 kCal
Fett53 g
Salt3.25 g
Kolhydrater91 g
Protein37 g
Klimatguide
0,5 - 1,40 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer
Jättegod! La till två svampbuljongtärningar till bechamelsåsen och la ett lager med ruccola, bladspenat och kryddade med färsk persilja mellan lagren. Enkla tillägg som höjde smaken.
Anna-cari
2021-10-24Inte alls vår smak i familjen (barn 6&9år) Första tuggorna var goda sen blev man snabbt less. Tyvärr inte så mättande heller. Kul att prova, men kommer inte göra den igen
Lovisa
2021-09-27Eftersom jag inte hittade någon Karl-Johan på svampturen så körde jag med torkade trattkantareller istället. Det blev riktigt gott men jag undrar om det inte är för mycket mjöl i receptet på bechamellen, den blev lite för stabbig så jag kände mig tvungen att mata den med lite mer vätska. Ca 1,25 dl mjöl på en liter mjölk låter mer rimligt
Henrik
2021-09-12