Klassisk gotlandslimpa
Gotlandslimpa är ett saftigt och kryddigt bröd som kräver lite tid och praktisk planering, men det är det väl värt! Eftersom brödet vinner på att ”ligga till sig” ett dygn är det smart att börja med skållningen två dagar innan man tänker äta det.
Ett recept från:
Buffé nr 6, 2014
Ingredienser
2 limpor
Dag 1
8 dl rågsikt (à ca 440 g)
1 msk salt
7 1/2 dl vatten
2 tsk ättiksprit (12 %)
Dag 2
50 g färsk jäst
2 msk ljummet vatten
1 msk malda pomeransskal
2 tsk mald anis
2 tsk mald fänkål
1/2 dl mörk sirap
ca 9 dl vetemjöl special (à ca 540 g)
smör till formen
Till pensling
1 msk mörk sirap
1 msk ljummet vatten
Gör så här
Har du lagat receptet?
Kommentarer