Klassisk västerbottenpaj
En riktigt bra Västerbottensostpaj har blivit något av en klassiker bland godsakerna både till påsk, midsommar, kräftskivan och jul. Det här receptet på Västerbottensostpaj gör ingen besviken. Servera på buffén eller för sig själv tillsammans med en krispig sallad.
Ingredienser
8 portioner
Pajdeg
2 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
125 g smör
1 ägg
Fyllning
4 ägg
2 1/2 dl vispgrädde (40%)
1 dl mjölk
300 g Västerbottensost
2 krm salt
1 krm svartpeppar
Till garnering
gräddfil
löjrom eller stenbitsrom
hackad gräslök
För alla
Innehåller gluten, mjölkprotein och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av smör, grädde och gräddfil.
Receptet uppdaterat juli 2024.
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi2136 KJ / 510 kCal
Fett41 g
Salt1.1 g
Kolhydrater18 g
Protein17 g
Kommentarer
Gjorde pajdegen och stanningen läste sen kommentarerna under tiden jag väntade på att ugnen skulle bli varm. Intressant upplägg att ändra innehållet men behålla det gamla betyget. Jag läste någon som adderat ett till ägg, så det gjorde jag. Förgräddade pajen på 200 och sänkte sen till 150. Gräddade 40min med varmluftsfunktion under ständig bevakning. Blev perfekt. Man kan säkert ha mer ost men stanningen blev bra för en standard 25-ish cm stor form med låga kanter.
Wilhelm
2024-06-25Hej Wilhelm! Tack för din kommentar, ICAs kockar har nu sett över receptet och bland annat ändrat ugnsvärmen och även lagt till ett ägg, bara så att du är uppmärksam på det om du gör receptet igen. Vänliga hälsningar Harriet
Redaktionen
2024-07-01Håller med många andra om detta recept borde tas bort. Efter 30 minuter var den ganska brun (nästan bränd) och väldigt lös fick sänka vårmen till 170 grader och lägga folie över. familjen ratade denna Västerbotten paj. Thomas
Thomas
2024-06-24Hej Thomas! Vi valde att inte ta bort receptet men ICAs kockar har nu justerat både ingredienser och beredning, så hoppas du vill testa att laga pajen igen med de nya instruktionerna. Vänliga hälsningar Harriet
Redaktionen
2024-07-01Instämmer med flera tidigare recensioner att receptet är uselt! Efter 40 min i ugnen var fyllningen fortfarande lös och färgen på ytan brun. Sänkte temperaturen till ca 180 grader och körde 15+15 min till vilket resulterade i en bränd yta och ett slutresultat som inte var till belåtenhet. Istället för att hänvisa till ett gammalt recept ber jag Ica att ta bort detta helt och hållet.
Sylwia
2024-06-21