Klassiska vinkokta musslor

Betyg 4 av 5.
111 personer har röstat
7
Klassiska vinkokta musslor

Moules marinières. Låter det tjusigt och krångligt? Det är enklare än du tror att bjuda på vinkokta musslor. Ta bara ett par nät blåmusslor, låt koka 5 minuter i en kastrull med vitlök, mjäll schalottenlök och vitt vin. Voìla!

Ett recept från:
Buffé nr 10, 2013

Klassiska vinkokta musslor

Ingredienser

4 portioner
2 kg  blåmusslor
3   schalottenlökar
2   vitlöksklyftor
1 msk  olivolja
5 dl  vitt torrt vin
salt och svartpeppar

Till servering

bröd

För alla

Kontrollera noga innehållet i brödet.
Fri från laktos, mjölkprotein och ägg.
Gör glutenfri: välj glutenfritt bröd.

Ta gärna hjälp av vår matskola "Så kokar du musslor" när du lagar detta recept.

Klimatanpassa

Gör mer klimaträtt: välj odlade musslor och inte fiskade med bottenskrapa. Vill du göra mer Klimaträtt, komplettera med rostad potatis/rotfrukter samt en sallad och gör därmed receptet för 6 portioner istället för 4. Detta leder till en tredjedels minskning av klimatpåverkan från maträtten.

Gör så här

Tips

Gör som belgarna och fransmännen! Ät musslorna med ett tomt musselskal genom att nypa det om innanmätet. Bon appetit!

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Betyg 4 av 5.
111 personer har röstat

Kommentarer

Snabbt och gott! använder receptet. Fantastisk fina musslor vi handlade på ICA MAXI Häggvik idag. På 2 kg var det bara 2 st som inte öppnade sig :-) Klipper alltid dill och strör uppepå vid serveringen. *Serveras med färsk Baguette från ICA *Vitlökssmör : och det gör jag själv snabbt och enkelt att lägga smör pressad vitlök i en lite rostfri bunke. Köra på en stund med stavmixern, lägga smeten på ett bakplåtspapper och gör en rulle med 2 cm diameter av den. Släng in i frysen 30 min. Dela baguetten på längden ta fram det frysta vitlöksmöret rulla av papperet och ta rullen i en plastpåse. Använd osthyvel och hyvla av smörskivor som ni lägger på baguetten. In i ugnen i ca 225 grader tills smöret har smält in i brödet. Cirka 3-5min. Resterande smör behåller ni till senare. Går bra att ha fryst i 1-2 månader. ( Jag gör likadant med persiljesmör. Använder jag det till kött så skär jag givetvis lite tjockare skivor och tar fram smöret ur frysen en stund före. Att skapa sitt eget vitlöksbröd blir både godare och billigare än att köpa de små djupfrysta.

Hans

2024-02-08

Tack för ett enkelt och bra recept ✨.

Carina

2023-07-29

Hej Det är ju svårt att vara klimatsmart när ni bara erbjuder musslor fångade med skrapa! Och inte säljer några odlade . Hoppas på bättring. Hälsn. Claes

Claes

2022-09-23

Näringsvärde per portion

Energi1672 KJ / 400 kCal
Fett9 g
Salt2.56 g
Kolhydrater34 g
Protein18 g

Klimatguide

0,5 - 1,40 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Testa liknande recept

Vinkokta musslor med majonnäs
Betyg 0 av 5.
0 personer har röstat
Under 45 min att tillaga
Ångkokta musslor med körvel
Betyg 2.5 av 5.
4 personer har röstat
Under 45 min att tillaga
Musslor med fänkål
Betyg 4.9 av 5.
13 personer har röstat
Under 45 min att tillaga
Blåmusslor med pimentón, vitlök och vitt vin
Betyg 4.2 av 5.
14 personer har röstat
Under 45 min att tillaga
Moules frites
Betyg 5 av 5.
5 personer har röstat
Under 45 min att tillaga
Sallad med blå kongopotatis och blåmusslor
Betyg 5 av 5.
1 personer har röstat
Under 45 min att tillaga