Knäck i mikron
Att göra knäck i mikro är ett enkelt och snabbt sätt att koka knäck – julens mesta julgodis! Här är ett recept på klassisk knäck av socker, grädde, smör och sirap med knaprig hackad mandel i. Koka knäcken i mikrovågsugnen och gör kulprovet för att se när smeten är klar. Godis till jul!
Ingredienser
30 st
1 dl strösocker
1 dl vispgrädde
1 dl sirap
1 msk smör eller margarin
2 msk skalad, hackad mandel
För alla
Knäcken är fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: använd grädde och matfett utan laktos.
Gör mjölkproteinfri: byt ut grädden mot havre-, soja- eller risalternativ. Använd mjölkfritt matfett.
Näringsvärdet är beräknat per styck.
Gör så här
Tips
Kulprovet: Häll några droppar av knäcksmeten i kallt vatten och rulla sedan en kula. Kulan ska vara seg och ganska fast. Om smeten hinner stelna innan man hällt upp allt i formarna så värm den försiktigt. Vid 122-125°C är knäcksmeten lagom kokt. Vid 140-145°C får man hårda kolor men lite seg mitt i. Vid 160°C är smeten karamellfast.
Knäck och kola går bra att frysa.
Knäck och kola går bra att frysa.
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi198 KJ / 48 kCal
Fett2 g
Salt0.06 g
Kolhydrater7 g
Protein0.2 g
Kommentarer
Blev mycke bra gick i 10 minuter kanske räcker med 9 minuter. Lycka till Bjarne
Bjarne
2023-12-25Fungerar utmärkt utan smör. Super gott!
Caroline
2023-12-22Jättebra recept!!!
Carina
2023-12-19