Koka ägg
Enkelt recept på hur man kokar ägg! Att koka ägg gör du enkelt i kokande vatten. Välj kortare tid för löskokta ägg, lite längre för mjukkokta ägg och ännu längre för hårdkokta ägg. Proteinrikt och gott!
Ingredienser
1 portion
medium stort ägg (à ca 60 g)
vatten
För alla
Innehåller ägg. Fri från gluten, laktos och mjölkprotein.
Näringsvärdet är baserat på ett ägg.
Vi har uppdaterat koktiderna i alternativ 1.
Gör så här
Koka ägg - alternativ 1 (ger ett mer exakt reslutat).
Koka ägg - alternativ 2 (OBS! alla spisar är olika och kokar upp vatten olika snabbt).
Se här för mer exakta koktider för olika storlekar på ägg. Vill du få smarta tips på hur du skalar ägg?
Tips
Är du osäker på om ägget är färskt kan du göra ett enkelt test. Lägg ägget i rikligt med vatten. Pinfärska ägg ligger kvar på botten och riktigt gamla ägg "står upp" i vattnet med den trubbiga ändan.När du väl knäcker ett ägg kan du också se om det är färskt. Gulan ska vara hög, vitan klar, seg och tjock runt gulan och lite mer lättflytande mot kanterna.Förvara alltid ägg i kylskåpet och titta efter datumstämplingen hur länge det håller. Se här för mer info om hållbarhet Hur länge håller ägg?
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi345 KJ / 82 kCal
Fett6 g
Salt0.2 g
Kolhydrater0.2 g
Protein7 g
Kommentarer
Hur vet man hur mycket vatten man ska ha? Då måste man ju lägga i ägget innan isåfall.
Jacob
2024-06-11Alla äggen sprack och även tiden på nio minuter inte stämde eftersom äggulor blev hårda.
Reta
2024-04-06Dom spricker för att det finns en liten luftficka i äggets botten. Picka dom med en äggpickare i ändan först, då håller dom att sänkas ner i kokande vatten
Simon
2023-04-16