Kokosris med rostade linser och mango chutney

Betyg 4.2 av 5.
43 personer har röstat
16Klimatsmart
Kokosris med rostade linser och mango chutney

Kokosris är ljuvligt gott och dessutom enkelt att göra: koka bara ris i kokosmjölk så blir det härligt smakrikt. Här kryddar vi även med gurkmeja och serverar kokosriset med rostade linser, lök, stekt ägg och mango chutney.

Ett recept från:
Buffé nr 1, 2021

Kokosris med rostade linser och mango chutney

Ingredienser

4 portioner

Rostade linser

2   röda eller gula lökar
ca 1 1/2 msk  olja (+ extra till stekning)
1   förp kokta gröna linser (à 390 g)
1 tsk  garam masala
2 krm  salt

Kokosris

1   burk kokosmjölk (à 400 ml)
2 dl  vatten
1 tsk  gurkmeja
1   grönsaksbuljongtärning
1/2 tsk  salt
3 dl  långkornigt ris
4   ägg

Till servering

rostad lök
färsk koriander
yoghurt
mango chutney

För alla

Kontrollera noga innehållet i buljongen.
Gör glutenfri: välj glutenfri rostad lök.
Gör laktosfri: välj laktosfri yoghurt.
Gör mjölkproteinfri: byt yoghurt mot möjlkproteinfri ersättningsprodukt.
Gör äggfri: uteslut äggen.

Näringsvärdet är beräknat utan rostad lök, koriander, yoghurt och mango chutney.

Gör så här

Tips

Vill du koka egna linser? 1 dl torkade gröna linser blir ca 3 dl kokta och motsvarar 1 förp à 390 g.
Byt ut äggen mot 4 portionsbitar stekt lax à 125 g eller 100 g rostade cashewnötter om du vill äta veganskt (för 4 port).

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Betyg 4.2 av 5.
43 personer har röstat

Kommentarer

Gott och kul! Verkligen ett bra recept! Det kunde varit mer linser.

Björn

2024-03-24

Riktigt bra recept, en favorit hos mig!

Daniel

2023-07-16

Ojojoj, vad gott det här var! Det är lätt att bränna löken, ja. Men ugnar har sina personligheter och man får se till att hålla koll på löken mer än att hålla tiden. Jag körde linser och lök i airfryern, på betydligt kortare tid än angivet med andra ord. Men den här rätten är en ny favorit att längta efter. Smakerna ihop var en match made in heaven. Man kan ha riset och linserna som tillbehör till annat som lax eller kött om någon är skeptisk mot helt vego. Marinera lite kyckling i yoghurt och tandorikrydda och stek, gör en raita och vips så har du en indisk kalasmiddag.

Åsa

2023-07-14

Näringsvärde per portion

Energi2814 KJ / 672 kCal
Fett36 g
Salt3 g
Kolhydrater65 g
Protein19 g

Klimatguide

0 - 0,5 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Testa liknande recept

Indisk röd linsdal – masoor daal
Betyg 4.2 av 5.
12 personer har röstat
Under 30 min att tillaga
Indisk linssoppa med fyllda pitabröd
Betyg 4 av 5.
86 personer har röstat
Under 45 min att tillaga
Under 45 min att tillaga
Kryddrostad skördepytt
Betyg 5 av 5.
1 personer har röstat
Under 30 min att tillaga
Kyckling i yoghurtmarinad
Betyg 3.5 av 5.
35 personer har röstat
Över 12 timmar att tillaga
Kokta gröna linser
Betyg 4.3 av 5.
10 personer har röstat
Under 30 min att tillaga