Köttbullar
Köttbullar passar perfekt som lunch eller middag och är ett givet inslag på jul- eller påskbordet! Blanda färsen med mjölk, grädde, ströbröd, lök, ägg, salt, vitpeppar och socker. Forma sedan köttbullarna runda och stek dem i matfett. Supergott!
Ingredienser
15 portioner
2 dl mjölk
1 dl vispgrädde
1 1/2 dl ströbröd
1 kg blandfärs
2 tsk salt
2 - 3 krm nymalen vitpeppar
1/2 tsk strösocker
2 ägg
1 1/2 dl riven gul lök
smör eller margarin (till stekning)
För alla
Gör glutenfri: välj glutenfritt ströbröd av vetestärkelse.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av grädde, mjölk och matfett.
Gör mjölkproteinfri: byt ut grädde, mjölk och matfett mot mjölkproteinfria ersättningsalternativ.
Gör äggfri: uteslut äggen.
Näringsberäkningen är beräknad per 5 st köttbullar.
Klimatanpassa
Gör mer klimaträtt: byt blandfärs till kycklingfärs. Välj olja att steka i. Detta leder till en 80%-minskning av klimatpåverkan från maträtten.
Gör så här
Tips
Grundreceptet är provlagat för 15 julbordsportioner, vilket ger ca 70-80 köttbullar.
Vill man ha lite julig smak på köttbullarna så kan man tillsätta 2 krm mald kryddpeppar och 2 msk senap (för 15 port).
Ett bra tips är att ta en spritspåse till hjälp när man formar köttbullarna.
Vill man ha en italiensk smak på köttbullarna så smaksätt med vitlök, rivet citronskal och basilika.
Det går bra att byta ut blandfärsen mot kycklingfärs.
Vill man så går det bra att forma köttbullarna, lägga dem på en plåt och sätta in i ugnen 225˚C. ca 5 minuter. Kyl dem och frys om du vill. Tina och stek dem i smör eller margarin vid uppvärmningen så får de fin färg och smak.
Ta en bra genväg, stek färdiga köttbullar i rikligt med smör och krydda med lite mald kryddpeppar.
Restaurangfärs 70/30 nöt och fläsk.
Arbeta inte färsen för länge, fettet sätter sig i kanten på bunken.
Rör i saltet först för det binder vätskan.
Hemligheten med saftiga och goda köttbullar är löken (gärna djärvt brynt) och ströbrödet i gräddmjölken och lite socker.
Viltfärsbullar, blanda gärna ut med fläskfärs.
Gör i god tid och frys dem.
Vill man ha lite julig smak på köttbullarna så kan man tillsätta 2 krm mald kryddpeppar och 2 msk senap (för 15 port).
Ett bra tips är att ta en spritspåse till hjälp när man formar köttbullarna.
Vill man ha en italiensk smak på köttbullarna så smaksätt med vitlök, rivet citronskal och basilika.
Det går bra att byta ut blandfärsen mot kycklingfärs.
Vill man så går det bra att forma köttbullarna, lägga dem på en plåt och sätta in i ugnen 225˚C. ca 5 minuter. Kyl dem och frys om du vill. Tina och stek dem i smör eller margarin vid uppvärmningen så får de fin färg och smak.
Ta en bra genväg, stek färdiga köttbullar i rikligt med smör och krydda med lite mald kryddpeppar.
Restaurangfärs 70/30 nöt och fläsk.
Arbeta inte färsen för länge, fettet sätter sig i kanten på bunken.
Rör i saltet först för det binder vätskan.
Hemligheten med saftiga och goda köttbullar är löken (gärna djärvt brynt) och ströbrödet i gräddmjölken och lite socker.
Viltfärsbullar, blanda gärna ut med fläskfärs.
Gör i god tid och frys dem.
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi806 KJ / 193 kCal
Fett14.2 g
Salt1.16 g
Kolhydrater2.4 g
Protein14.1 g
Kommentarer
Köttfärsen blir kladdig och smetig och svårt att forma bullar. Vad kan vara felet?
Emelie
2021-08-03Hej Emelie! Du har nog inte gjort något fel utan smeten blir så. Det du kan göra är att ha lite olja eller vatten på händerna när du rullar till köttbullar, då blir det lättare att forma dom. 😊 Hälsningar Elina
Redaktionen
2021-08-03Tillsatte lite oxfond och en dutt tomatpure! SUPERGODA köttbullar tyckte hela familjen!
Katarina
2021-02-27Härligt gytt!
Jonas
2020-12-24