Köttfärs- och zucchinigratäng
![Köttfärs- och zucchinigratäng](https://assets.icanet.se/e_sharpen:80,q_auto,dpr_1.25,w_718,h_718,c_lfill/imagevaultfiles/id_245307/cf_259/kottfars-_och_zucchinigratang.jpg)
Mättande köttfärs- och zucchinigratäng som du tillagar på mindre än 45 minuter. Ingredienser som basilika, squash, nötfärs, tomater och sambal oelek ger denna gratäng en fyllig och god smak.
Ett recept från:
Buffé nr 6, 2000
![Köttfärs- och zucchinigratäng](https://assets.icanet.se/e_sharpen:80,q_auto,dpr_1.25,w_718,h_718,c_lfill/imagevaultfiles/id_245307/cf_259/kottfars-_och_zucchinigratang.jpg)
Ingredienser
4 portioner
1 gul lök
2 msk olja
500 g köttfärs (gärna ICAs nötfärs 12%)
1/2 dl hackad färsk basilika eller 3 tsk torkad (för 4 port)
1 tsk salt
1 krm peppar
1 förp krossade tomater (à 500 g)
1 köttbuljongtärning
1 tsk sambal oelek
2 zucchinis (2 zucchinis motsvarar ca 600 g)
olja
2 dl riven ost
För alla
Kontrollera noga innehållet i buljongen.
Fri från gluten, laktos och ägg.
Gör mjölkproteinfri: byt ut osten mot mjölkproteinfritt ostalternativ.
Gör så här
Tips
Servera gärna gratängen med bröd och ev potatis.
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi1956 KJ / 466 kCal
Fett32 g
Salt4 g
Kolhydrater12 g
Protein31 g
Kommentarer
Följde receptet exakt, i min smak var det alldeles för salt,
Agneta
2024-05-22Bytte ut köttfärsen mot röda linser då jag inte hade vegofärs hemma. Riktigt gott!
Anne
2024-03-13Ni skriver att den är laktosfri ? Många ostar innehåller laktos ! Osten är en mjölkprodukt
Agneta
2023-11-04Tack Agneta för din kommentar! All vanlig hårdost är laktosfri eftersom man vid tillverkning av hårdost pressar vasslen (där laktosen finns) ur ostmassan. De rester av laktos som finns kvar ”äts upp” av mjölksyrabakterierna under ystningen av osten. Precis om du skriver finns det ostar som innehåller laktos men i just denna rätt används hårdost och därför skriver vi att rätten är fri från laktos. Men ost är som sagt en mjölkprodukt och är därmed inte mjölkproteinfri. Hälsningar Ulrika
Redaktionen
2023-11-06