Krämig lasagne med linser och köttfärs
En härligt krämig lasagne där de röda linserna ger rätten ett extra tillskott av nyttiga vitaminer och mineraler. Servera gärna tillsammans med en god parmesanost och en fräsch sallad.
Ingredienser
6 portioner
Bolognese
200 g nötfärs, blandfärs eller kalvfärs
smör till stekning
1 stor gul lök
2 selleristjälkar
1 stor morot
3 vitlöksklyftor
2 dl vitt vin
400 ml passerade tomater
1 dl röda linser ready in 5 + vatten (tillsätt 2 dl vatten per dl linser) eller färdiga avrunna linser (1 dl ready in 5 motsvarar 1 pkt färdiga linser, avrunna)
2 msk tomatpuré
1 tsk torkad oregano eller basilika
1 msk strösocker
2 köttbuljongtärningar eller grönsaksbuljong
salt och svartpeppar
Bechamelsås
4 msk smör
4 msk vetemjöl eller Idealmjöl
7 1/2 dl mjölk (1,5%)
1/2 tsk salt
svartpeppar
rikligt med riven muskot
Till lasagnen
3 dl riven färsk parmesan (gärna reggiano) alt hälften parmesan och hälften annan stark ost
lasagneplattor
För alla
Gör glutenfri: Red av bechamelen med maizena. Välj glutenfria lasagneplattor.
Gör laktosfri: Välj laktosfritt smör och laktosfri mjölk.
Gör mjölkproteinfri: Välj mjölkproteinfritt matfett. Byt ut mjölk mot soja-, havre- eller risbaserad ersättningsprodukt. Byt ut parmesan mot mjölkproteinfri ost.
Gör äggfri: Välj äggfria lasagneplattor.
Näringsvärdet är beräknat per portion inkl grönsallad.
Receptet är framtaget av mästerkocken Sigrid Bárány i samarbete med Lantmännen.
Gör så här
Tips
Bolognesen går förstås utmärkt att servera som den är till kokt pasta, till exempel spaghetti. Då går det 30 minuter snabbare.
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi2514 KJ / 601 kCal
Fett19.1 g
Kolhydrater65.8 g
Protein32.7 g
Kommentar
Jättegod!
Gunilla
2014-02-12