Langos

Betyg 4.3 av 5.
264 personer har röstat
48
Langos

Langos är en ungersk rätt som är utmärkt att bjuda sina vänner på om man vill imponera. De friterade bröden som vi gör med potatis är oerhört goda med gräddfil, rödlök och ljuvlig stenbitsrom.

Ett recept från:
Buffé nr 3, 2023

Langos

Ingredienser

8 langos

Langos

25 g  jäst
1   stor kokt, finriven potatis (à ca 90 g)
3 dl  ljummet vatten
7 dl  vetemjöl special + extra till utbakning
1 tsk  salt
ca 10 dl  neutral olja till friteringen

Vitlöksolja

4   stora vitlöksklyftor
1 dl  neutral olja

Till servering

1   rödlök
3 dl  gräddfil
100 g  svart stenbitsrom
plockad dill

För alla

Fri från ägg. Innehåller gluten.
Gör laktosfri: välj laktosfri gräddfil.
Gör mjölkproteinfri: byt ut gräddfilen mot mjölkproteinfri ersättningsprodukt.

Gör så här

Tips

Servera langosen nyfriterade eller ljumna. Om de hinner svalna: lägg dem på ett galler och värm i 175°C ca 5-10 minuter.
Frityroljan går att återanvända genom att låta den svalna och sedan sila ren.
Häll aldrig olja i avloppet. När du vill slänga frityroljan: låt den svalna, häll i en förslutningsbar förpackning av papper eller plast och lämna till din återvinningscentral eller släng med hushållssoporna.

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Betyg 4.3 av 5.
264 personer har röstat

Kommentarer

Hej! Ni anger näringsvärde per portion men anger hur inte hur många portioner receptet är beräknat till. Kan man få veta näringsvärde per 100 g istället för per portion? Speciellt intresserad av g kolhydrater per 100 g.

Nora

2024-07-17

Vad ska man med vitlöksoljan?

Linda

2024-07-10

Hej Linda! Vitlöksoljan penslar du langos precis innan servering samtidigt som du toppar med lök, gräddfill, dill och rom. Vänliga hälsningar Harriet

Redaktionen

2024-07-12

Vi brukar göra extra langosdeg och efter jäsning kavlar vi ut lagom stora bitar som sedan fryses in styckvis (i plastpåse exempelvis). Vi plockar upp och fritterar de frysta bitarna direkt i fritösen. De jäser färdigt i oljebadet och blir som om de vore nyjästa och nybakade :-)

Henrik

2024-07-06

Näringsvärde per portion

Energi1757 KJ / 420 kCal
Fett23 g
Salt2 g
Kolhydrater45 g
Protein8 g

Testa liknande recept

Langos med vitlökssås
Betyg 4.1 av 5.
118 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Ungersk langos med vitlöksolja, gräddfil och ost
Betyg 4.6 av 5.
8 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Ungerskt potatisbröd
Betyg 3 av 5.
12 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Gulaschsoppa med grönsaker
Betyg 4.1 av 5.
12 personer har röstat
Under 45 min att tillaga
Gulasch med fläskkött, tomat och citron
Betyg 3.7 av 5.
17 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Gulaschsoppa med köttfärs
Betyg 4.1 av 5.
321 personer har röstat
Under 30 min att tillaga