Langos
![Langos](https://assets.icanet.se/e_sharpen:80,q_auto,dpr_1.25,w_718,h_718,c_lfill/imagevaultfiles/id_248112/cf_259/langos.jpg)
Langos är en ungersk rätt som är utmärkt att bjuda sina vänner på om man vill imponera. De friterade bröden som vi gör med potatis är oerhört goda med gräddfil, rödlök och ljuvlig stenbitsrom.
Ett recept från:
Buffé nr 3, 2023
![Langos](https://assets.icanet.se/e_sharpen:80,q_auto,dpr_1.25,w_718,h_718,c_lfill/imagevaultfiles/id_248112/cf_259/langos.jpg)
Ingredienser
8 langos
Langos
25 g jäst
1 stor kokt, finriven potatis (à ca 90 g)
3 dl ljummet vatten
7 dl vetemjöl special + extra till utbakning
1 tsk salt
ca 10 dl neutral olja till friteringen
Vitlöksolja
4 stora vitlöksklyftor
1 dl neutral olja
Till servering
1 rödlök
3 dl gräddfil
100 g svart stenbitsrom
plockad dill
För alla
Fri från ägg. Innehåller gluten.
Gör laktosfri: välj laktosfri gräddfil.
Gör mjölkproteinfri: byt ut gräddfilen mot mjölkproteinfri ersättningsprodukt.
Gör så här
Tips
Servera langosen nyfriterade eller ljumna. Om de hinner svalna: lägg dem på ett galler och värm i 175°C ca 5-10 minuter.
Frityroljan går att återanvända genom att låta den svalna och sedan sila ren.
Häll aldrig olja i avloppet. När du vill slänga frityroljan: låt den svalna, häll i en förslutningsbar förpackning av papper eller plast och lämna till din återvinningscentral eller släng med hushållssoporna.
Frityroljan går att återanvända genom att låta den svalna och sedan sila ren.
Häll aldrig olja i avloppet. När du vill slänga frityroljan: låt den svalna, häll i en förslutningsbar förpackning av papper eller plast och lämna till din återvinningscentral eller släng med hushållssoporna.
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi1757 KJ / 420 kCal
Fett23 g
Salt2 g
Kolhydrater45 g
Protein8 g
Kommentarer
Hej! Ni anger näringsvärde per portion men anger hur inte hur många portioner receptet är beräknat till. Kan man få veta näringsvärde per 100 g istället för per portion? Speciellt intresserad av g kolhydrater per 100 g.
Nora
2024-07-17Vad ska man med vitlöksoljan?
Linda
2024-07-10Hej Linda! Vitlöksoljan penslar du langos precis innan servering samtidigt som du toppar med lök, gräddfill, dill och rom. Vänliga hälsningar Harriet
Redaktionen
2024-07-12Vi brukar göra extra langosdeg och efter jäsning kavlar vi ut lagom stora bitar som sedan fryses in styckvis (i plastpåse exempelvis). Vi plockar upp och fritterar de frysta bitarna direkt i fritösen. De jäser färdigt i oljebadet och blir som om de vore nyjästa och nybakade :-)
Henrik
2024-07-06