Laputabröd
Laputabröd är ett rejält, saftigt och smakrikt bröd som du ska baka om du har lite tid över då det behöver förberedas och jäsa en del för bästa smakupplevelse. Njut med smör och pålägg eller som tillbehör till en måltid.
Ett recept från:
Buffé nr 3, 1999
Ingredienser
4 bröd
Skållning
250 g fint rågmjöl (250 g motsvarar ca 4 1/2 dl)
5 dl vatten
Raskdeg
50 g jäst
1 1/4 dl vatten
400 g rågsikt (400 g motsvarar ca 6 1/2 dl)
Till degen
3 3/4 dl vatten
1 1/2 dl olja
1 1/2 dl sirap
1 msk salt
600 g rågsikt (600 g motsvarar ca 1 liter)
600 g special vetemjöl (600 g motsvarar ca 1 liter)
Gör så här
Har du lagat receptet?
Kommentarer
Har idag bakat Laputa bröd, de blev väldigt fina och goda. Dock gick det åt betydligt mindre mjöl än vad som angavs i receptet. Drygt 1,5 dl mindre av både rågsikten och vetemjölet. Jag är väldigt noga med måtten och väger alltid ingredienserna. Jag arbetare degen ganska länge i assistent. Tips, om man vill ha blanka bröd, kok upp vatten och rör ner en redning på potatismjöl och vatten. Pensla med detta när bröden kommit ut ugnen.
Ann-christin
2021-12-19Om jag minskar på sirapen, tex med 50%, riskerar jag då att brödet på något sätt blir misslyckat?
Ann-christin
2021-12-02Hej Är det bara jag som tycker att det är väldigt mycket mjöl?
Ann-helen
2021-02-28