Larb - färssallad med shiitake och lime

Larb med shiitake och lime är en variant på färssalladen med ursprung från Thailand och Laos. Denna fräscha och smakrika rätt, där stekt färs och shiitakesvamp kryddas med citrongräs, lime, chili och fisksås, äts bäst med klibbigt ris och salladsblad. Självklart med mängder av färska örter som koriander och mynta!
Ett recept från:
Buffé nr 2, 2025

Ingredienser
4 portioner
4 schalottenlökar
2 citrongräs
1 kruka koriander
1 kruka mynta
150 g shiitakesvamp
4 port jasminris
500 g kycklingfärs
2 msk rapsolja
3 vitlöksklyftor
2 lime (finrivet skal och saft)
2 röd peppar (chili)
1/2 dl fisksås (asiatisk)
2 tsk strösocker
1 förp crunchitasallad (à 200 g)
Gör så här
00:06:00
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi2036 KJ / 484 kCal
Fett13 g
Salt3 g
Kolhydrater56 g
Protein32 g
Klimatguide
0,5 - 1,40 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer
"Fräs kycklingfärs och svamp i oljan i en stekpanna på medelvärme i ca 6 minuter" resulterade ju bara i halvråa färsklumpar som inte gick att hacka sönder utan att mosa svampen. Inte bra tillvägagångssätt. Goda smaker men blev väldigt torrt.
Mathilde
2025-03-21Jättegott. Hade ostronskivling i stället för shiitake, blev hur gott som helst!
Raija
2025-03-07