Lax med hollandaise och färskpotatiskompott
Lättstekt, färsk lax och stomp på färskpotatis får skönt sällskap på tallriken av hemgjord hollandaisesås. När potatiskompotten kröns med gräslök, lite olja och yvig ruccola fröjdas ögat och matlusten. En citronklyfta till fulländar festmåltiden.
Ingredienser
4 portioner
Hollandaise
125 g smör
2 äggulor
2 msk färskpressad citronsaft
salt och nymald svartpeppar
Potatisstomp
800 g färskpotatis
1/2 dl gräddfil
Lax
600 g färsk lax
2 msk neutral rapsolja
Topping
2 msk finhackad gräslök
1/2 påse rucola (à 65 g)
1 msk olivolja
Till servering
1/2 citron
För alla
Fri från gluten.
Hollandaissåsen innehåller ägg.
Gör laktosfri: Välj laktosfritt smör och gräddfil.
Gör mjölkproteinfri: Välj mjölkproteinfritt matfett. Byt ut gräddfil mot Sour Supreme (innehåller soja) eller liknande mjölkproteinfri ersättningsprodukt.
Receptet är inspirerat av Sveriges Yngsta Mästerkock.
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi3170 KJ / 758 kCal
Fett57.9 g
Salt0.6 g
Kolhydrater26.9 g
Protein32.2 g
Kommentarer